Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Új laboratóriumi épületet épített a Xellia dán gyógyszeripari cég magyar leányvállalata

E-mail Nyomtatás

Új épülettel bővítette budapesti gyógyszergyárát a súlyos és életveszélyes fertőzések kezelését szolgáló szerek gyártására szakosodott dán Xellia Pharmaceuticals; a 13 millió dollár - mintegy 3,5 milliárd forint - értékű beruházással 80 új magasan kvalifikált munkahely jön létre a kőbányai üzemben.

A 3000 négyzetméteres központosított laboratóriumi szolgáltatásoknak otthont adó új épület Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Carl-Ake Carlsson, a Xellia Pharmaceuticals vezérigazgatója adta át hétfőn a főváros X. kerületében.

Szijjártó Péter a gazdaságpolitika prioritásának nevezte, hogy minél több magas hozzáadott értékű, minél több kutatás-fejlesztésre alapuló, minél több versenyképes munkahely jöjjön létre Magyarországon. Ennek az új gazdaságpolitikai célkitűzésnek az egyik legfontosabb "zászlóshajója" éppen a magyar gyógyszeripar, mivel a gyógyszeriparban szükség van a folyamatos fejlesztésre, a folyamatos kutatásra és magas hozzáadott értéket képviselő termékeket állít elő - hangsúlyozta.

A miniszter elmondta: az eddigi magyar gazdaságpolitikai stratégia célkitűzése a Made in Hungary, vagyis gyártották (készült) Magyarországon mondatban volt összefoglalható, mostanra azonban a helyzet megváltozott; a Made in Hungaryt felváltja a Invented in Hungary, azaz, hogy minél több terméket, technológiát Magyarországon fejlesszenek ki a jövőben a gazdasági szereplők. Ebből a szempontból Magyarországon a gyógyszeripar vezető szerepet játszik.

A magyar kormány célkitűzése, hogy 2020 végére a magyar GDP 1,8 százalékát kutatás-fejlesztésre (K+F) fordítsák, 2030-ra pedig ez az arány elérje a 3 százalékot - tette hozzá. Ezért az idei évtől új adókedvezményeket vezetett be a kormány a K+F tevékenység ösztönzésére, a Magyarországon működő vállalatok minden kutatás-fejlesztésre fordított minden forint után a dupláját vonhatják le az adóalapjukból - jelezte a miniszter.

Elmondta: a Xellia a Novo Group holdingvállalataként működő Novo A/S 100 százalékos tulajdonában van. E cégcsoport termékei a világon 50-90 százalékos részesedéssel rendelkeznek, így a Xellia-nál előállított gyógyszerek is. A most átadott laboratórium-komplexumban - ahol a legkorszerűbb mikrobiológiai és kémiai elemző laboratóriumokat hoztak létre - végzik majd a világon előállított összes Xellia gyógyszer végső ellenőrzését és tesztelését. A Xellia gyógyszeripari termékek piarca kerülésére a végső igent magyar mérnökök, gyógyszerészek és mikrobiológusok mondják ki.

Szijjártó Péter közölte: a magyar-dán kapcsolatokban kevés a probléma, ezért azokról kevés szó esik. Reményét fejezte ki, hogy ez így is marad. Megemlítette, hogy a jövő héten Magyarországra érkezik a dán külügyminiszter. A dán beruházói közösség erős - mondta -, amit az is jelez, hogy a múlt évi kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,2 milliárd eurót (360 milliárd forint), az idei első öthavi forgalom pedig  8 százalékkal nőtt.

Carl-Ake Carlsson üdvözlő beszédében arról szólt, hogy a magas szintű magyar szaktudás alapvetően fontos a Xellia számára, ezért is hozták létre Budapesten az új laboratóriumi szolgáltatásokat végző egységet.

A vállalat elkötelezett a magas színvonalú munka, termékelőállítás mellett, aminek biztosítéka a magyar munkatársak kiváló hozzáértése.

A Xellia Gyógyszervegyészeti Kft. múlt évi árbevétele 18 százalékkal haladta meg az előző évit, és elérte az 5,5 milliárd forintot. Az idei évre is két számjegyű árbevétel növekedéssel számolnak a társaságnál - mondta Németh Zsolt ügyvezető igazgató az MTI-nek.

A cég gyógyszer hatóanyagokat állít elő, ezek közül kettő kifejezetten az életmentő kórházi kezelésekben kap nagy szerepet. Emellett a dán tulajdonos további K+F tevékenységek Magyarországra telepítését is fontolgatja. A mostani beruházással ha - várhatóan novemberben - elkezd működni, a cégnél dolgozók száma csaknem eléri a háromszázat - mondta az ügyvezető igazgató.

 

(MTI)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség