Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 19, péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

KOSZOVÓ - Magyar-horvát-bolgár közös kormánynyilatkozat Koszovó egyidejű elismeréséről

E-mail Nyomtatás
Magyarország, Horvátország és Bulgária szerdán egyidejűleg ismeri el független államként a Szerbiától különvált albán többségű Koszovót. Erről a három ország kormánya szerdán délelőtt közös nyilatkozatot adott ki.A Külügyminisztérium által a Független Hírügynökséghez eljuttatott dokumentum az unió tagállamainak február 18-i közös álláspontjából indul ki. Hangsúlyozza, hogy a koszovói status quó-t már nem lehetett tovább fenntartani, mivel a belgrádi szerb és a pristinai albán hatóságok tárgyalásai nem vezettek eredményre.

A magyar-horvát-bolgár közös nyilatkozat kiemeli, hogy a független Koszovóban széles körű kisebbség jogokat kell garantálni a szerb közösség számára, Szerbiának pedig biztosítani kell az Európai Unióba való belépés perspektíváját. Ezzel kapcsolatban a három ország támogatja, hogy mielőbb megkezdődjenek ez Európai Unió és Belgrád tárgyalásai a társulási szerződésről, amelynek megkötése az első lépés lehet Szerbia uniós csatlakozása felé.

A hármas közös nyilatkozat leszögezi, hogy Koszovó egyoldalú elszakadása, és függetlenségének nemzetközi elismerése egyedi, sajátságos eset.

Mint emlékezetes, a magyar kormány rögtön a közös uniós álláspont elfogadása után bejelentette, hogy hamarosan elismeri Koszovót, de nem az első államok között.

A Fidesz Koszovó függetlenné válásában a határon túli magyarok számára is hasznosítható precedenst lát, és többször is sürgette, hogy Budapest azonnal ismerje el Koszovót. A magyar kormány azonban a szerbiai (vajdasági) magyar politikusokkal konzultálva külön figyelt arra, hogy ne az elsők között, és ne egyedül tegye meg a lépést, nehogy az elismerés miatt Szerbiában retorzió érje magyar közösséget.

Megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy Magyarországgal együtt Horvátország és Bulgária is szomszédos Szerbiával. Horvátország most tárgyal az Európai Unióval a belépésről, a másik két ország tagja a közösségnek. Horvátország korábban Szerbia mellett tagja volt Jugoszláviának, de abból véres polgárháború keretében szakadt ki. Bulgáriát és Szerbiát a nagyon közeli nyelv és az azonos vallás köti össze. Szófia - saját kisebbségi problémái miatt - különösen óvatos volt Koszovó elismerésében.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség