Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

KOSZOVÓ: "Belgrádból vezényelték a mitrovicai zavargásokat "

E-mail Nyomtatás
A szerb kormány határozottan tagadja, hogy a koszovszka mitrovicai zavargásokban szerb rendőrök vettek volna részt. Azt is tagadják, hogy a szerb kormánynak köze lett volna a zavargások megszervezéséhez. Az UNMIK és a KFOR vezetői azonban azt állítják, hogy az észak koszovói városban történt eseményeket Belgrádban szervezték meg, s onnan is irányítottáke. Szerbia nemzetközi vizsgálatot követel, ám az már folyamatban van. A koszovói ENSZ-misszió helyettes vezetője Pristinában azt mondta szerdán, hogy számukra egyértelmű: az erőszakot, a világszervezet bíróságának megszállását és a gyújtogatásokatt az elmúlt hónapban, de a hétfői támadásokat is a katonák és a rendőrök ellen, központilag irányították és összehangolták. Kezdettől gyanakodtunk. Vannak azonban erre utaló biztos jelek és azt is tudjuk, ki a felelős, de most nem szeretnénk neveket mondani, mivel a nyomozás folyamatban van - jelentette ki Larry Rosin pristinai sajtóértekezletén. Xavier Bout de Marnac, a KFOR parancsnoka szerint az erő alkalmazása a nemzetközi békefenntartók részéről indokolt volt. A parancsnok elutasította a belgrádi vádakat, hogy a KFOR túlzott erőt vetett be a tüntetők ellen.

Sem az UNMIK-rendőrség képviselői, sem a KFOR vezetői nem hagytak kétséget afelől, hogy nem tűrnek erőszakot, és megbizatásuknak megfelelően reagálni fognak minden rendbontásra. Xavier Bout de Marnac kijelentette, hogy hétfőn átlépték - mint fogalmazott - a vörös vonalat a garázdálkodók, a békeerők ellen tűzfegyvert, Molotov-koktélt és gránátokat használtak. Ez többé nem tolerálható! - figyelmeztetett a francia parancsnok.
Larry Rosin ismertette, hogy nyomozás indult Ihor Kanau ukrán rendőr meggyilkolása ügyében. A 25 éves fiatalember bajtársai szeme láttára vérzett el, mert az erős lövöldözés miatt nem tudták megközelíteni, hogy segíthessenek rajta. Az UNMIK 42 rendőre sebesült meg a zavargásokban, többen súlyosan.
A politikai elemzők az észak-koszovói fejleményekben azt a belgrádi szándékot látják, hogy a szerbek lakta részeket -akár erőszakkal is- leválasszák Koszovóról, és szerb igazgatás alá helyezzék. Ilyen értelmű javaslatot tett is már Belgrád az ENSZ-nek. Ám nem meri kezdeményezni Koszovó felosztását, mert ezzel nem formálhatna jogot a tartomány egészére, lényegében azonban Szerbia mégis Koszovó felosztására törekszik, s a területi helyzetet is e törekvéséhez alakítaná.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség