Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Meghalt a Falurádió

E-mail Nyomtatás

 

Meghalt Kispista István, a Falurádió riportere, szerkesztője, így meghalt a Falurádió is, már a neve sincs meg. Van helyette egy új név: Hajnaltáj. Hogy miért kellett nevet változtatni, a jó ég sem tudja. A Magyar Rádió leghitelesebb műhelyeinek egyike volt ez a nagy múltú szerkesztőség. Egészen addig, amíg volt. Kispista István a Falurádió tüneménye, jelensége volt. Hangját egy ország ismerte, riportjait és műsorait milliók kedvelték. Mondom, hogy jelenség volt, és játékos természetű ember, örökké derűs.

 Ment a Pobjeda típusú gépkocsival riportútra, vidékre. Átment az autó a Duna hídján, és Kispista István köszönt: szervusz, Duna! Majd egy falunál látott egy magas fát, és Kispista István köszönt: szervusz, magas fa, de megnőttél! Aztán egyszer csak szólt, és azt mondta: szervusz, falu, hozzád jöttem! És csinálta évtizedeken keresztül riportjait, beszámolóit, műsorait. Ne feledjük el, ez a korszak a téeszek szervezésének időszaka is volt.

A Falurádióban híres műsorokat csináltak. Irodalmi műsorokat. Ilyen volt a Kincses Kalendárium. Külső emberként a nagy műveltségű Borvető Béla szerkesztette. Kik készítették a Kincses Kalendáriumot? Ambrus Tibor régen elköltözött, köztük volt Kispista István, most az örök mezőkre távozott. Mondom, irodalmi veretű műsor volt ez, 1959-61 között odadolgozott a fiatal író, Csurka István is.

Aztán jöttek az újabb és újabb szociográfikus műsorok. Búzás Andor, a magyar-francia szakos tanár, a Falurádió sírig hűséges tagja készítette a Mélyszántás című dokumentumműsorait. Kispista István azokban is szerepelt. Valamikor a 60-as évek közepén, süvölvényként melléjük szegődtem, és elmentünk „mélyszántani” Mezőhékre, riportot készíteni. Dűlőutakon keresztül mentünk, egy tanyát kerestünk. A dűlőút elfogyott, és szántáson keresztül gyalog közelítettük meg Törökék tanyáját. Török téesz tag volt a mezőhéki Táncsics termelőszövetkezetben. Elnöke volt Csótó Pista bácsi, hirtelen haragú téeszelnök. Törököt felpofozta, talán azért, mert alkoholosan ment munkahelyére, vagy valami másért. Csótó bácsi nagyhatalmú, híres ember volt, hiszen a veje belügyminiszter- helyettesként dolgozott az időben. Búzás Andor, Kispista István elkészítették a műsort, Töröknek fogták pártját, és a műsor elhangzott. Miként elhangzott az a sok százezer riport hajnalban a Falurádióban, amelyik emlegette ugyan a téeszt, a téeszcsét, de időnként más hangnak is teret engedett. A Falurádió becsületes műsor volt. Kispista István most meghalt. Meghalt az utolsó mohikán. Sorra veszem a Falurádiósokat, akik akkor dolgoztak ott.

Egyszerre volt három Kiss István. Kaposi Kiss István, a rovatvezető. Somogyi ember volt, más vidékről került a rovat élére, később Losonczi Pálnak lett közvetlen munkatársa. Négy évig volt moszkvai tudósító. Amikor letelt a mandátuma, gyorsan visszaszaladt a hazába. Mindig védte a munkatársait a hatalommal szemben is. Akkoriban sokat beszélt a Falurádióban Virágos Kiss István, a szentesi Termál Termelőszövetkezet elnöke. Nehéz sorsú emberként börtönben is ült. Aztán egyszer a 70-es évek végén vagy a 80-as években infarktust kapott, eltemették.

Búzás Andort Bóka László egyetemi tanár hívta a tanszékére. Ne menj fiam a rádióba, mert a szó ott elszáll. Búzás Andor élete végéig Falurádiós maradt. Jegyzetei, műsorai halhatatlanok. Azután ő is csendesen hazatért szülőföldjére, Baranya megyébe, és ott nyugszik. A Falurádiónál dolgozott Bán Béla. Hála Istennek él, de már nem a rádióban, Óbudán, magánzó – kocsmáros. Szatmári parasztgyerekként a bölcsészkaron végzett. Halk szavú gyerek, a Házunk tája című műsor szerkesztője.

Vas Ottó sokat beszélt a szentesi kékről (ez egy karalábé fajta, Szalva Péter nemesítette.). És mesélt Vas Ottó a braunsweigi káposztáról is. Szép szavú műsorok voltak ezek, de régen volt. Berta Béla, a borsodi származású, debreceni végzettségű agrármérnök a precizitás mintaképeként rendíthetetlenül dolgozott. És Simon Feri is, a későbbi rovatvezető. Nyughatatlan természetű emberként addig járt, addig kelt, amíg a hatalomból kitaposta a Falurádiónak a kollektív állami díjat. Meg is kapták a fiúk. Ez az állami díj jó helyre ment. Simon Feri is elköltözött.

Ez hát a leltár, ami most készült Kispista István halálakor. Nincs már Falurádió, van helyette más, valami Hajnaltáj. A Falurádió sokszor csípte a hatalom szemét. Mindig hajnalban szólalt meg, aztán egyszer kitalálták, hogy a műsor kerüljön át délután fél háromra. A hallgatók meg hozzászoktak a hajnali időhöz, mert a Falurádiót nemcsak a faluban hallgatták, országszerte figyeltek rá, a szavakon átsütött az őszinteség. Ezért. Kispista István a műsorokból ki nem maradhatott. Aztán kiderítették, hogy sok a 15 perc a Falurádiónak, legyen helyette 12.– ugye mennyi ész szorult az akkori döntnökökbe? Kiszámolták, három perccel rövidebben szóljon ez a műsor hajnalban. Egy riporttal kevesebb. Egy beszámoló legalább nem veri félre a harangot. Mert a Falurádió ugyan nem volt ellenzéki műsor – hogyan is lehetett volna az? –, de tisztességes volt a szava.

Kispista Istvánnal életemben először 1963-ban találkoztam. Debrecenből, az egyetemről minden héten felutaztam a rádióba. Este indultam, hajnalra odaértem, átültünk egy autóba, és mentünk vidékre, majd másnap vissza Debrecenbe. Kispista István vizsgáztatott. Azt kérdezte tőlem, hogy mit jelent számomra az a szó, az a fogalom, hogy nép. Hogy mit válaszoltam? Elképzelhető, hogy sok badarságot hordtam össze, de Pista tovább is vizsgáztatott, nevelt a rádióra, a Falurádióra. Sok idő telt el azóta, és Kispista, az örök derűs szálfa egyenes riporter most végképp elnémult, meghalt, elköltözött. Tudni szerettem volna az adataiból egy s mást, de a rádióban nem tudtak róla. Még az sem vigasztal – mert miért vigasztalna? –, hogy akik elfelejtik Kispistát, azokat is el fogják feledni örökre, de ők névtelenek maradnak.

Járok az országban, és Debrecenbe kerülök. Leszállok a vonatról, és a nagy állomáson kilépek a Petőfi térre. Ott áll Petőfi Sándor szobra, én köszönök neki: szervusz Kicsi Pista, mert a szobrot az alkotója Kispista Istvánról formálta, ő volt a modell. Kispista István volt a Falurádió és Petőfi alakja.

Kispista István, szállj be az autóba, indulj el az országba, és köszönj népednek, s mondd neki: szervusz Magyarország!

 

Győri Béla

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség