A gazdák nem, de az ellenzék teljes gőzzel támadja a földprogramot

E-mail Nyomtatás

Gőgös Zoltán elv- és párttársai a nagyüzemiek támogatására esküdtek föl

Politikai indíttatásúak a Földet a gazdáknak programot ért támadások a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára szerint. Dr. Bitay Márton közölte: 2010 előtt több ezer hektáros mamutbirtokok tulajdonosainak adták oda a Gyurcsány-koalíció emberei a földeket.

Egyre több sajtóorgánumban jelennek meg támadások a Földet a gazdáknak programmal kapcsolatban. Szemelgessünk ezekből. Az egyik baloldali lap azt írja: „Még ki sem hirdették a Körös-Maros Nemzeti Park állami földbérlet-pályázatainak eredményét, máris újabb botrányra utaló jelek bukkantak fel. Akad olyan családi gazda, akinek állítása szerint előre szóltak, ne is próbálkozzon a 20 éve bérelt föld megpályázásával, mert egy megyei fideszes országgyűlési képviselő strómanja fogja megnyerni a területet.” Van-e ennek bármilyen valóság alapja?

Nagyon könnyű ilyen állításokat megfogalmazni, de azokat bizonyítani is szükséges. Ha pedig erre nem képes az állítás megfogalmazója, akkor azt hazugságnak szoktuk nevezni. Amennyiben bárki hitelt érdemlő bizonyítékkal rendelkezik egy ilyen ügyről, akkor ne a sajtóhoz, hanem az ügyészséghez forduljon. Fel kell készülnünk, tovább erősödő politikai támadások lesznek az ellenzék és a mögöttük álló sajtóorgánumok részéről. Ami viszont a program szempontjából lényeges, hogy a gazdák továbbra sem támadják a földprogramot. 2010 előtt nem volt hasonló program, több ezer hektáros mamutbirtokosok tulajdonosainak adták oda a Gyurcsány koalíció emberei a földeket. Most a gazdák átlagosan 25 hektár körüli szántót, vagy 60 hektárnyi legelőt nyernek el egy-egy pályázaton. A szocialisták idejében pedig 600 ezer hektáron 600 bérlő gazdálkodott. Ennek a programnak a végére 250 ezer hektáron 6000 bérlő lesz. De érdemes azt is visszaidéznünk, hogyan támadták korábban a Kormány földprogramját és miként támadják most. Korábban cégekről, céghálókról beszéltek, ma már mindenki látja, alig nyernek cégek. Korábban kiragadtak néhány vesztes pályázót, ma már arról beszélnek inkább, hogy kinek, miért kevés az a föld, amit nyert. Azt senki nem vitatja, hogy gazdák nyerik a földeket! Éppen az említett Körös-Maros Nemzeti Park esetében is elmondhatjuk, 91%-ban természetes személyek jutottak földhöz. köztük több mint 2600 hektár méretben fiatalgazdák.

Tervezi –e az államtitkárság, vagy a minisztérium, hogy pert indít a sajtóban elhangzott, leírt hazugságok miatt?

–Főleg olyan nemtelen támadásokról van szó, melyek nagyon ügyesen vannak tálalva, hiszen nem állítanak valamit, csak sejtetnek. A kódolt üzenetekkel szemben pedig nem lehet helyreigazítási pert kezdeményezni. Ráadásul ezeknek a cikkeknek a jelentős része a vélemény rovatokban jelenik meg. De egyébként is azt gondolom, nekünk nem ellentámadásba kell átmennünk, hanem be kell mutassuk a legfontosabb eredményeinket. Ezek közül pedig kiemelkedik, hogy 2010 óta megtízszereztük az állami földet használók számát.

Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy Berettyóújfaluról keresték meg családi gazdák, hogy a több ezer állatukkal földönfutókká válhatnak, mert Németországban tanuló magyar diák, illetve Debrecenből nemrég odaköltözött pályázó nyerte el a bérleti jogot. Gőgös kijelentette, ha a szocialisták kormányra kerülnek, felülvizsgálják a kétes pályázatokat. Mi erről a véleménye?

– Gőgös Zoltán és elv-párttársai a nagyüzemiek támogatására esküdtek föl. Ebből kifolyólag természetesnek is vehetnénk, hogy Gőgös Zoltán ennek a földprogramnak nem örül, hiszen mi a nagyüzemektől elveszük a földeket és a családi gazdálkodóknak adjuk oda. Ezért ne legyen kétségünk, ha a baloldal hatalomra kerülne, minden földet megpróbálna elvenni a családi gazdálkodóktól, hogy visszaadja a nagyüzemeknek. A gazdák nem támogatják a Gyurcsány koalíció emberét. Ennek megfelelően Gőgös Zoltánt csupán néhány ember fogadta Berettyóújfalun tett látogatása alkalmával, ahol egy lakásban megtartott „tűntetés”-en igyekezett kormányellenes hangulatot szítani. Ráadásul azt mondják a helyi gazdák, többen voltak jelen olyanok is, akik 100 hektár felett nyertek a Hortobágyi Nemzeti Parktól földet. Az ilyen történetek önmagukért beszélnek. Nekünk az a feladatunk, hogy minél több embernek lehetőséget biztosítsunk a földhöz jutáshoz. Ehhez viszont lejjebb kell szorítani a birtokméreteket. Ha valaki elégedetlen 100 hektárnyi földterülettel, akkor béreljen többet a piacról, magánszemélyektől. Emlékezhetünk a somogyszentpáli gazda esetére is, aki arról panaszkodott, hogy semmit sem nyert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Arról a sajtóban nem írtak, hogy azért nem nyert ott az illető személy, mert nem Somogyszentpálon gazdálkodik. Ellenben viszont a Duna-Dráva Nemzeti Parktól, Marcaliban 43 hektárnyi területet nyert, hiszen ott gazdálkodik.

Mióta államtitkárként a Földet a gazdáknak program felelőse, számított ekkora ellenzéki támadásra?

–Természetesen, hiszen elég csak abba belegondolni, hogy egy birtoktestre átlagosan 4-5-szörös túljelentkezés volt. A vesztesek többségének pedig nyilván meggyőződése, hogy igazságtalan eredmény született. Így komoly támadásokkal számoltunk a gazdák részéről. Örülök, hogy végül nem így lett, és kiderült: a gazdák elégedettek a programmal. Az ellenzéki megmondó emberek igyekeznek politikai tőkét kovácsolni, és ehhez nem válogatnak az eszközökben.

Az mennyire jelent nehézséget, hogy a volt államtitkár, Ángyán József ugyanazt hangoztatja, mint a baloldali és a liberális ellenzék? Hiszen az LMP-sek éppen Ángyán jelentéseire hivatkozva akarnak jogsegélyszolgálatot indítani.

–Azt, hogy Ángyán Józsefnek ez mennyire jelent nehézséget, azt tőle kéne megkérdezni. Mindenesetre elég érdekes, hogy ennek a ciklusnak még úgy vágtunk neki, hogy egy keresztény konzervatív kormány felelős államtitkára volt ő, most meg egy liberális párt szaktanácsadója. Professzor úr jelentései rendkívüli módon félrevezetők, hiszen tavaly szeptemberi adatokra támaszkodik, amelyeknek alig pár százalékát elemezve jut végérvényes következtetésekre. Csak példaként említem, hogy saját maga írja le, Bács-Kiskun-megyében az eredmények 6,1%-át vette figyelembe a jelentés megírásakor…

Mit gondol államtitkár úr, mindezeket a támadásokat már a kampány részeként lehet fölfogni?

–Ezek a politikai jellegű támadások a kampány részeit képezik. Az elmúlt három és fél évben az ellenzék különösebben nagy jellegű tevékenységet nem folytatott, és most rádöbbentek, muszáj valamit tenniük, ezért nemtelen vádaskodásba kezdtek.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség