2006.12.15. 

A betlehemi polgármester karácsonyi üzenete

Victor Batarseh, Betlehem polgármestere karácsonyi üzenetében segélyfelhívást tett közzé: a város egy ’’hatalmas börtöncellában él”.

’’Betlehem – írja a város első embere – történelme egyik legnehezebb időszakát éli. A turisták és a zarándokok száma jelentősen csökkent, a városba való bejutást nagyon megnehezítik az izraeli ellenőrző állomások. Betlehemet pedig általában benépesítik az emberek karácsony közeledtével.” ’’Sok palesztin mezőgazdasági termelő nem juthat piachoz, a munkanélküliség 65 százalékosra nőtt. Három hónapja a városi önkormányzat sem fizeti ki az alkalmazottak bérét.” ’’A nehéz helyzetben az egész lakosság szenved, tekintet nélkül vallási hovatartozásukra. Imádkozunk azért, hogy az üstökös fénye egyszer még újra beragyogja Betlehemet.”

A napokban Victor Batarseh már egyszer közzétett egy másik felhívást, amelyben figyelmeztetett arra is, hogy a segélyek megvonása „megakadályozza a palesztin kormányt", hogy eljuttassa Betlehemnek „a karácsonyi ünnepekre elkülönített 50 millió dollárt”.

A valaha többségében keresztény városból sokan elvándoroltak, az 1965-ös 65 százalékhoz képest a keresztény közösség aránya mára 12 százaléknyira csökkent.

 

(Forrás: MK)