2007.02.09. 

Árpád-házi Szent Margit-hét Segesden

Segesden, a hajdani királynéi városban Ivelics Jánosné könyvtárosnak köszönhetően hagyománnyá nemesedett az elmúlt években az Árpád-házi Szent Margit-hét. IV. Béla király leányának eszmélése kötődik e búcsújáró hellyé lett kis somogyi településhez, amely egy időben hazánk fővárosa volt. A Szent Margit-hét ünnepi programsorozata január 18-án szentmisével kezdődött, amelyet Borza Miklós somogyszob-segesdi plébános mutatott be.

Abban a közösségben, ahol Margit élt, kizárólag az volt a fontos, hogy a másiknak jó legyen - mondta prédikációjában a fiatal plébános. - Vigasztalta a rászorulókat, szinte szenvedélyes szeretettel ápolta a betegeket. Vajon képesek vagyunk-e mi is gyakorolni ezeket az erényeket? Készen állunk-e a Vőlegény fogadására? Életprogrammá tudjuk-e tenni a szeretetet, a gyámolítást, azt, hogy a másiknak jó legyen? - sorjáztak a kérdések, amelyekre magunkban kell megtalálnunk a választ. A szentmisét követően benépesült az Árpád-házi Szent Margit Múzeumi Kiállítóhely és Könyvtár. Az egykori malomépület ma Segesd ékköve, amely nemcsak építészetileg babonázza meg a szemet, hanem színes programjaival, szakrális eseményeivel a lelket is emeli. Az ünnepi hetet megnyitó Bencze Imre polgármester köszöntőjében e szép rendezvénysort emelte ki, amely méltán lehet része a Magyar Kultúra Napjának is. Mint mondta, nem érkezett üres kézzel; tíz vaskos kötettel ajándékozta meg a könyvtárat. Ezután nyílt meg Péger József Templomok című kiállítása. A paksi festőművészt, aki rendszeres résztvevője a segesdi alkotótáboroknak, Kertész Sándor kaposvári festőművész méltatta. Egyebek mellett a technikai és műfaji sokszínűségre, a folyamatos kezdeményezőkészségre, a hívő művész expresszív kifejezésmódjára, a benne élő tűzre hívta fel a figyelmet. (A képen: Kertész Sándor és Péger József Borza Miklós plébánossal.) Elhangzott egy medjugorjei Mária-üzenet is: A templom Isten palotája; az a hely, ahol összegyűjtelek benneteket, és ahol szeretném nektek megmutatni az Istenhez vezető utat. Gyertek, és imádkozzatok! Ne a többieket figyeljétek, ne mondjatok rosszat róluk, hanem életetekkel tegyetek tanúságot a szentség útjáról! A templomok méltók a tiszteletre, és szentek, mert az emberré lett Isten lakik bennük éjjel és nappal. A kiváló akvarellista többek között Somogyvámos Árpád-kori templomromját, Segesd, Pálfa, Pári, Paks, Lovasberény templomát festette meg, de számos más kompozíció, köztük a Pannonhalmát idéző is paravánra került, és a paksi ’56-os eseményekről készült sorozatból is láthatunk néhányat. A IV. Béla Király Általános Iskola furulya tanszakos hallgatói Bertók Gabriella tanárnő közreműködésével szépséges dallamokkal örvendeztették meg a közönséget, és elhangzott Péger József egyik verse is: Fontos dolgok elenyésznek egy napon / Nem bántanak a csalódások egy napon / [...] Nem csábítanak a kísértések egy napon / Rájövök, miért éltem egy napon.

Az ünnepi rendezvénysor január 26-án folytatódott; fél ötkor az iskola színjátszó szakkörösei Szent Margit legendáját adták elő Nagy Erika rendezésében.

 

(forrás: Új Ember)