2007.02.16. 

Visszaéléssel, zsarolással vádolják az RMDSZ aláírásgyűjtőit

Folyamatosan érkeznek Erdély különböző pontjairól az arra utaló jelzések, hogy az európai parlamenti (EP) jelöltlistákat támogató aláírásgyűjtés során visszaélést követnek el az RMDSZ munkatársai. Kelemen Hunor kampányfőnök cáfolja a vádakat, szerinte ’’a rendszer jól működik”. Kolozs megyében szankciók várnak két községi RMDSZ-tanácsosra, mert megtagadták az aláírásgyűjtést. Olvasói bejelentések szerint Erdővidéken, Kolozsváron és Nagyváradon több RMDSZ-irodában is a szövetség EP-jelöltlistájának aláírásához kötik a magyar állam által nyújtott oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás igényléséhez szükséges űrlapok kézbesítését. Hoffmann István, a Magyar Polgári Szövetség háromszéki elnöke elmondta: február 13-án az RMDSZ baróti szervezetének székházában csak azzal a feltétellel adták át az igénylőknek a kedvezménytörvény biztosította 22 ezer forint igényléséhez szükséges íveket, ha előbb aláírták az RMDSZ európai parlamenti jelöltjeit támogató jegyzéket. ’’Szó sincs erről” – utasította vissza az állítást Illyés Piroska, Márton Árpád parlamenti képviselő baróti irodavezetője. Szerinte senkit sem köteleznek az RMDSZ-lista támogatására, csupán felajánlják az embereknek: ha gondolják, aláírhatják az ívet. Egy baróti szülő viszont a Krónikának elmesélte: egy fiatalember azt mondta neki, előbb írja alá a választási listát, különben nincs joga az oktatási támogatáshoz. ’’Mondtam neki, hogy a kettő nem függ össze, és különben is aláírtam már a Tőkés Lászlót támogató listát. Nem volt mit tennie, átadta a nyomtatványokat” – nyilatkozta a Krónika c. lap egyik olvasója.

A Háromszék napilap február 13-ai beszámolója szerint Nagyajta alpolgármestere, Barabás András február 12-én délelőtt a helyi postahivatalban közölte a gyermeknevelési pótlékra várakozó asszonyokkal, hogy aki aláírta a Tőkés László EP-képviselői jelöltségét támogató listát, idén nem jogosult a magyar állam által biztosított oktatási támogatásra. ’’Amikor bementem a polgármesteri hivatalba, hogy elkérjem az űrlapot, Barabás András rákérdezett, hogy aláírtam-e már. Mondtam, hogy igen, Tőkés Lászlót támogattam, mire azt vágta a fejemhez, hogy akkor menjek, és kérjem a pénzt Tőkéstől!” – idézi Tordai Esztert a Háromszék. Barabás cáfolta a vádat, hozzátéve: ha mondott is ilyet, csak viccnek szánta. Az alpolgármester a Krónikának azt nyilatkozta: nem igazak a róla szóló állítások, az űrlapokat pedig átadta a helyi iskolának. ’’Viccelt vagy sem, Barabás András kollégám nem járt el helyesen” – vélekedett megkeresésünkre Brotea Olga. Nagyajta polgármestere elmondta: a panaszosok őt is értesítették a történtekről, és akadt, aki megtorlástól tartva töröltetni akarta aláírását a Tőkést támogató jegyzékből.

’’Huszonkétezer forintért akármit aláírok, nekem az a pénz életbevágóan fontos” – hangoztatta lapunknak egy nagyváradi hölgy, aki az oktatási-nevelési támogatás benyújtásához szükséges űrlapot az RMDSZ nagyvárad-olaszi irodájában igényelte. Ugyanott támogatta aláírásával az RMDSZ EP-jelöltlistáját is. ’’Elmondták, mit kell aláírnom, és azt is, hogy csak akkor kapom meg a pályázati űrlapot tartalmazó borítékot, ha ezt megteszem. Féltem, hogy nem kapok pénzt a gyermek után, ezért nem ellenkeztem. Nekem a pénz a fontosabb, és nem érdekel, hogy mások egymást marják az aláírásokért” – magyarázta az édesanya. Nagyváradon különben többen jeleztek hasonló esetet, az RMDSZ Sas-palotai székházában működő információs iroda munkatársai azonban cáfolták a vádakat. Rais-Wallner Gizella elmondta, az információs irodákban valóban gyűjtenek aláírást a szövetség EP-jelöltjeinek, ám nem igaz, hogy az oktatási-nevelési támogatásokhoz szükséges íveket csak az aláírásért cserében adják át az igénylőknek.

Szeibert István operaénekes a kolozsvári Malom utcai státusirodában látott árukapcsolás miatt tett panaszt a Szabadság napilap szerkesztőségében. Szeibert lapunknak is elmondta, még meg sem kapta az oktatási-nevelési támogatás űrlapjait, máris az RMDSZ-jelöltlista támogatását akarták aláíratni vele. Amikor azonban rákérdezett, hogy az aláírás feltétele-e az űrlapok átvételének, azt a választ kapta, hogy nem. ’’Azt is furcsállottam, hogy hozzátették, a támogatást az RMDSZ adja. Ki kellett igazítanom, hogy nem így van, ez ugyanis a magyar költségvetésből származik, tehát a magyar nép adja” – idézte fel a történteket.

Megtagadta a szövetség választási listájához szükséges támogató aláírások gyűjtését két RMDSZ-es tanácsos a Kolozs megyei Egeres községben. Döntésüket azzal indokolták, hogy ’’másnak” gyűjtik az aláírásokat. László Attila megyei RMDSZ-elnök úgy vélekedett: ha már az RMDSZ színeiben mandátumot szerzett tanácsosok elfogadták havi juttatásukat, ’’lehetne annyi becsület bennük, hogy elvégzik a rájuk rótt feladatokat”. László szerint az ügyet etikai bizottság elé viszik, amelynek javasolják a tanácsosoknak a szövetségből való kizárását.

 

(forrás: Krónika)