2007.02.23. 

Kisebbségi rendőrök a Vajdaságban?

Az EBESZ szerbiai misszióvezetője elégedett a nemzetek közötti viszonyokkal Vajdaságban. A norvég Hans Ola Urstad ezt azután nyilatkozta, miután Újvidlken találkozott Bojan Kostres (LSV) vajdasági képviselőházi elnökkel, Bojan Pajtic (DS) tartományi kormányfővel, Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével, Nenad Canakkal, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnökével és Egeresi Sándorral (VMSZ), a vajdasági képviselőház alelnökével, de ellátogatott a Vajdasági RTV-be is.

Hans Ola Urstad (képünkön) közölte, beszélgetőpartnerei mondták neki, hogy a nemzetek közötti viszonyok sokkal jobbak, mint két-három éve. Az EBESZ misszióvezetője annak is örül, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői is bejutottak a parlamentbe, akár a kisebbségi nemzeti pártok, akár a nagy pártok listáján.

Hozzátette, hogy az EBESZ együttműködik a szerbiai belügyminiszterrel a kamanci (Sremska Kamenica) rendőrségi középiskola rendőr-akadémiává való átalakításán. A projektum része az is, hogy a kisebbségek az eddiginél arányosabb képviseletet kapjanak a rendőrségben – hangsúlyozta.

A Kaszával és Egeresivel folytatott megbeszélésekről kiadott közlemény szerint a VMSZ elnöke közölte az EBESZ misszióvezetőjével: félő, hogy az új szerbiai kormány nem lesz eléggé stabil – elsősorban a koszovói rendezés miatt. ’’A kisebbségek pártjai minden demokratikus és Európa-párti erőfeszítést támogatnak és ilyen értelemben biztos nem lesz akadálya az új kormány létrejöttének, attól függetlenül, hogy lesz-e képviselőjük az új kormányban” – üzente Kasza. A VMSZ elnöke rámutatott arra, hogy a nemzeti kisebbségek nem egyenjogúak a foglalkoztatás, a privatizáció, az állami intézményekben és közvállalatokban való jelenlét terén. A gazdasági gondok miatt Vajdaságból sokan költöznek el, elsősorban fiatalok – mondta Kasza József.

Kostres egyetértett Hans Ola Urstaddal abban, hogy Szerbiában a demokratikus kormány létrehozása a prioritás, amely az európai integrációk útján tartja az országot. A tartományi képviselőház autonomista elnöke stabilnak nevezte a vajdasági politikai helyzetet, mondván, hogy a tartományi hatóságok igyekeznek előremozdítani Vajdaság gazdasági és politikai fejlődését. Az a gond, hogy a vajdasági hatóságok jogköre továbbra is ’’igen korlátozott” – tette hozzá a Liga egyik vezető személyisége. Hans Ola Urstad az Újvidék Újságíró-iskolában tartott sajtóértekezletet.

 

(forrás: vajdasagma.info)