| 
               2007.01.05. Mi vár a kistermelőkre? 
              A legtöbb mezőgazdasági 
              kistermelő csak álmodik arról, hogy az áruja bekerül előbb-utóbb 
              valamelyik kereskedelmi láncba. Egyedül ugyanis nehezen boldogul 
              ma a termelő, és csak kevesen jutnak egyről a kettőre. Ráadásul a 
              minőségi termékek iránti kereslet növekedésével egyre szigorodnak 
              a piaci feltételek. Többek között a szervezetten előállított, 
              minőségi termékek jelenthetik a kitörést. Milyen akadályokat kell 
              leküzdeniük a kistermelőknek, hogyan alkalmazkodhatnak, és 
              képesek-e egyáltalán alkalmazkodni a változó mezőgazdasági 
              piacokhoz? Csáki Csaba, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető 
              egyetemi tanára az Átalakuló Piacok projekt kutatásainak 
              tapasztalatai alapján kifejtette: 
              - Kétségtelen, hogy a 
              kisgazdaságoknak nagyon sok gonddal kell napjainkban 
              szembenézniük, ha azonban nem kötődnek szorosabban a piachoz, 
              akkor nem sok jóra számíthatnak a jövőben. A piacra jutáshoz 
              elengedhetetlen a gazdálkodók együttműködése. A legújabb 
              vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a mezőgazdasági piacok 
              változásai, a pluszköltségek felemésztik a kisgazdaságok 
              hagyományos hatékonysági előnyét. Ezt kivédeni csak termelői 
              közösségben lehet. Nagyobb támogatás is szükséges azonban ahhoz, 
              hogy a kisüzemek az új piacok tényleges részeivé válhassanak, de 
              úgy tűnik, hogy a vidéki szegényebb termelővel ma nem igazán 
              számol az uniós agrárpolitika. 
              Tény az, hogy ahol 
              rengeteg család él a mezőgazdaságból, ott a feldolgozók és a 
              kereskedők is jobban szem előtt tartják a kistermelők érdekeit. 
              Így van ez például Lengyelországban is. Míg egy magyar tehenész 
              csak akkor reménykedhet abban, hogy komolyabban tárgyal vele egy 
              tejfeldolgozó, ha legalább 15-20 fejős tehene van, addig a 
              lengyeleknél a kisebb állományok, akár öt tehén termelése is 
              tételnek számít, ezért megoldott a tej napi begyűjtése. Dominika 
              Milczarek, a lengyel partnerprojekt munkatársa ezzel kapcsolatban 
              elmondta, náluk a nagyobb tejfeldolgozók sem engedhetik meg 
              maguknak, hogy ne legyenek szoros kapcsolatban a kistermelőkkel, 
              hiszen szükségük van az általuk termelt tejre. Az elmúlt ötven 
              évben egyébként is megszokták, hogy számolniuk kell a kisebb 
              gazdaságokkal. Hozzátette azonban, hogy a fejlettebb régióikban 
              már csupán a valamivel nagyobb, legalább tíztehenes gazdaságok 
              teje kerül a kereskedelembe. 
              A projekt keretében a 
              Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezetben 
              végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az együttműködő 
              gazdálkodók boldogulnak. A mórahalmi termelők már régebben, 
              1995-ben rájöttek: össze kell fogniuk, hogy termékeik eljussanak 
              valamilyen formában a piacra. Hódi Pál elnök szerint a családi 
              gazdálkodásra alapozó, új típusú szövetkezés keretei között 
              könnyebb alkalmazkodni a megváltozott fogyasztói szokásokhoz. A 
              vásárló ma már megköveteli ugyanis, hogy piacképes, jó minőségű, 
              osztályozott, csomagolt áru kerüljön az áruházláncokba. Fel kell 
              készülni a jövőben arra is, hogy a várhatóan átalakuló nagybani 
              piacokat szintén együttműködő, valamilyen szervezetbe tömörült 
              termelők tudják kiszolgálni. 
              A mezőgazdasági 
              kisüzemek nagy része még nem készült fel az agrártermékek piacán 
              végbemenő változásokra. A Regoverning Markets (Átalakuló Piacok) 
              projekt kutatási eredményei tanácsokkal, iránymutatásokkal segítik 
              a kistermelőket abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyorsan 
              változó környezetben, és megállhassák a helyüket a piaci 
              versenyben. A hét régiót vizsgáló nemzetközi projektet a Budapesti 
              Corvinus Egyetem Agrár-közgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszéke 
              koordinálja a kelet-közép-európai régióban. 
                
              (forrás: Szabad Föld) |