2007.03.02. 

Megalakult a kisebbségi frakció

Február 28-án a Vajdasági Magyar Szövetség, a Lista Sandžakért Koalíció, a Preševo-völgyi Albánok Koalíciója és a Szerbiai Romák Uniója aláírták a közös fellépésről szóló megállapodást. Az új frakció hivatalosan a Kisebbségek képviselői csoportja néven fog szerepelni.

A képviselőcsoport elnöke Pásztor Bálint (VMSZ), míg helyettese Bajram Omeragić (Lista Sandžakért Koalíció). A csoportot Pásztor Bálint és Galgó-Ferenczi Andrea alkotja a VMSZ-ből (Varga László, a harmadik VMSZ-képviselő a Nenad Čanak-féle frakcióhoz csatlakozik, amely a bejelentések szerint ma alakul meg, így a VMSZ gyakorlatilag két képviselői csoporthoz tartozik majd), továbbá Bajram Omeragić és Esad Džudžević a Lista Sandžakért Koalícióból, Riza Halimi a Preševo-völgyi Albánok Koalíciójából és Rajko Durić a Szerbiai Romák Uniójából.

A frakció képviselői bejelentették, hogy elsődleges céljuk a kisebbségi jogok védelme és érvényesítése, a decentralizáció, a regionalizáció, valamint a minél gyorsabb EU-s integráció. Az említettek mellett szorgalmazza majd a szerbiai kormány mielőbbi megalakulását, valamint a képviselőház elnökének, alelnökeinek, bizottsági tagjainak kinevezését. Javasolni fogja ugyanakkor a nemzeti kisebbségek védelmével foglalkozó bizottság megalakulását is. Mint elhangzott, a közös érdekekért való síkraszállás mellett a választási listák megtartják maguknak a jogot, hogy egymástól függetlenül kifejezzék álláspontjaikat, és saját érdekeik szerint szavazzanak. Ide tartozik az is, hogy a kormányalakítási tárgyalásokon külön-külön vesznek majd részt.

Bajram Omeragić bejelentette, a frakció első lépésként javasolni fogja a képviselőház ügyrendi szabályzatának módosítását, amely előírja, hogy a képviselői csoportnak minimum öt tagja kell legyen. Magyarázata szerint a kisebbségi pártoknak lehetővé kell tenni, hogy kevesebb képviselővel is alakíthassanak frakciót, tehát alkalmazzanak pozitív diszkriminációt e kérdésben, mint ahogyan a választási küszöb esetében is ezt tették. Pásztor Bálint rámutatott arra, hogy elsősorban a Demokrata Párt és a Szerbiai Demokrata Párt a felelős azért, amiért a kormány még nem alakult meg. Elvárásai szerint erre még a végső határidő, vagyis május 14-e előtt sor kerül. A VMSZ célkitűzéseit ismertetve kiemelte, hogy a párt szorgalmazni fogja a nemzeti tanácsok megválasztását, finanszírozását és hatáskörét meghatározó törvény mielőbbi elfogadását, továbbá a miloševići rezsim idejéből származó - mint mondta, politikai hátterű - határozat megváltoztatását, amely szerint Ada, Zenta, Magyarkanizsa az észak-bánáti körzethez tartozik. Nem utolsósorban pedig síkraszáll azért, hogy a kisebbségi nyelveken megjelenő médiumokat ne privatizálják, ezt a Magyar Nemzeti Tanács még 2004-ben kezdeményezte. Újságírói kérdésre Pásztor elzárkózott Ágoston Andrásnak, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökének a kijelentésétől, amely szerint az állam tervszerűen telepíti Óbecsére a Kosovóból elmenekült szerbeket, de hozzátette, hogy fontos a Kosovót elhagyott személyek visszatelepítése, ugyanakkor a VMSZ erélyesen tiltakozik Vajdaság etnikai összetételének szándékos megváltoztatása ellen.

 

(forrás:Magyar Szó)