2007.03.02. 

Vihar a győri színháznál

A győri közgyűlés február 22-ei délutáni zárt ülésén úgy döntött, hogy fegyelmi eljárást indít Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház igazgatója ellen. Indokként a gazdálkodási területen tapasztalt ismétlődő, nagyszámú és jelentős súlyú hiányosságot, valamint jelentős összegű költségvetési túlköltekezést hozott fel a testület. A színidirektort a vizsgálat befejezéséig felfüggesztették állásából. Az igazgatói feladatokat az eljárást lezáró döntésig, de legfeljebb kilencven napig Forgács Péter színművészre bízták.

A győri közgyűlés fegyelmi vizsgálóbiztosnak Kalmár Ákos újvárosi önkormányzati képviselőt (Fidesz) nevezte ki. Neki harminc napon belül kell véleményét a testület elé terjeszteni. A sajtó úgy tudja, hogy a fegyelmi eljárás megindításáról szóló határozati javaslatot három tartózkodással, tehát csaknem egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés. Németh Zoltán alpolgármester az ülést követő sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: nem új keletű ügyről van szó. Felidézte, hogy a közgyűlés 1999 júliusában és 2002 augusztusában is fegyelmi eljárást kezdeményezett az igazgató ellen. Előbbi vizsgálat után Korcsmáros György megrovásban részesült, utóbbit követően büntetést nem szabtak ki, csak utóvizsgálatot rendeltek el. Az alpolgármester szerint ez is bizonyítja, hogy nem politikai, hanem ciklusokon átívelő gazdasági kérdésről van szó. A politikus jelezte: zárt ülés lévén konkrétumokkal nem állhat elő, de néhány általános jellegű információt megosztott a sajtóval. Azt mondta: a színigazgató önkormányzati rendeleteket sértett meg, fedezet nélkül vállalt pénzügyi kötelezettséget, s volt olyan eset is, hogy szerződés nélküli, el nem végzett munkáért fizetett az intézmény. Hozzátette: a túlköltekezés mértéke elérheti a Gyermekek Háza és a Vaskakas Bábszínház teljes éves költségvetését. (Az idei büdzsétervezetben együttesen 133 millió forint szerepel a két intézmény neve mellett.) Németh Zoltán úgy vélte, ha ezt a színház esetében megengedik, akkor precedenst teremthetnek a többi intézménynek. Jelezte azt is, hogy Korcsmáros Györgyöt nem hívták meg az ülésre, de ez jogilag nem is kötelező.

Bécsi Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Kisalföldnek elmondta: az előterjesztés „elég meggyőző" volt a tekintetben, hogy komoly gazdasági problémák vannak a színházban, amelyeket ki kell vizsgálni. Az azonban rosszulesett a frakciónak – hangsúlyozta –, hogy a direktort nem hívták meg, és hogy nyílt titokként beszélik a városban, ki lesz a következő igazgató. (Németh Zoltán kérdésünkre azt mondta: ő nem tud egyetlen nevet sem. A pletykákban és a sajtóban az Eperjes Károly–Nagy Viktor páros szerepel.)

„ Nem értem a felfüggesztést. A színház nem bűnösebb, mint korábban, és nem bűnösebb, mint a másik több mint ötven eladósodott intézmény. A szerintem nyolcvan-, a revizorok szerint százhúszmilliós hiány arányaiban nem nagyobb, mint például az egyik középiskola (a Lukács – a szerk.) mínusz 60 milliója" – nyilatkozta lapunknak Korcsmáros György, aki tőlünk értesült a döntésről. Hozzátette: ezek után zavarok lesznek az alkotóközösségben. „Tizenöt év igazgatói munka után talán megérdemeltem volna, hogy a vizsgálat idején én vezessem tovább az intézményt. Nem tudom, miként gondolhatja bárki, hogy Forgács Péter barátom, akit én hoztam Győrbe, de akinek semmilyen vezetői gyakorlata nincs, megnyugtatóan tudja irányítani a színházat. Nem ellene, hanem a városvezetés ellen beszélek. Tudomásul veszem, hogy ellenem megy ki a játék, és nem a város és a nézők érdekében" – jegyezte meg. Forgács Péter  úgy nyilatkozott: két napig gondolkodott, elvállalja-e a megbízást. Végül azért mondott igent, hogy a társulat ne féljen, ami direktorváltásnál jellemző. Hozzátette, hosszabb távon is vállalná az igazgatói megbízást. „Nem tagadom, pályáztam már ilyen posztra korábban" – mondta. Forgács Péter szerint nagy változás nem történik a következő hetekben, de a jövő évi műsortervet ő állítja össze.

Február 23-án újabb petíciót nyújtottak át a polgármesternek az intézmény dolgozói, most már nem előre, hanem utólag tiltakozva az eddigi igazgató felmentése ellen.

A Győri Nemzeti Színházban egyszer már gyűjtöttek aláírást Korcsmáros György érdekében. Ahogyan azt Györgyfi József a rendkívüli társulati ülésen megjósolta, annak nem lett eredménye, Korcsmáros Györgyöt felfüggesztették az ellene folyó fegyelmi eljárás idejére. A színháziak szóvivője Bede Fazekas Csaba és Margitai Ági volt. Rajtuk kívül ott lépdelt az első sorban Rupnik Károly, Bellai Eszter, Maszlay István, Gáti Oszkár, Szilágyi István, Kszel Attila és Krasznai Tamás is. Hajszálpontosan negyed tizenkettőkor lépett ki a városháza ajtaján a polgármester. A színháziak megtapsolták, mint később elmondták, megköszönve, hogy ilyen gyorsan fogadta őket. Margitai Ági nyújtotta át a petíciót Borkai Zsoltnak.

A színháziak elmondták, szeretnék megmenteni a színházat és annak vezetőjét, ebben kérik a polgármester segítségét. Borkai erre reagálva kifejtette, szeret a színházba járni, és továbbra is lesz színház Győrben. Vagyis az intézményt nem kell megmenteni, mert nincs veszélyben.

– Az önkormányzat továbbra is biztosítja azokat a feltételeket, melyek szükségesek a működéshez. Magam a művészeti munkába soha nem szóltam bele, nem is fogok. A jogszabályok azonban mindenkire vonatkoznak, s ha azok ellen vét valaki, akkor felelnie is kell érte. Ez majd a fegyelmi eljárás során kiderül. Addig is arra kérem önöket, a színészeket, a színház dolgozóit, nyugodjanak meg. Önöknek kötelességük van, önöknek dolgozni kell tovább, mert a színházszerető közönség önökért megy el színházba – mondta Borkai. Majd hozzátette, a színház igazgatójának felfüggesztése és az ellene folytatott fegyelmi eljárás nem politikai indíttatású, mint arról az első petícióban fogalmaztak a színházi aláírásgyűjtők. Szigorúan szakmai, hiszen vannak normák, melyeket mindenkinek be kell tartania.

A színháziak közül többen azt kérték ezután, hogy hagyatkozzon az ártatlanság vélelmére, és amíg a vizsgálat tart, helyezze vissza – ebben a nehéz időszakban: szerződtetések, jövő évad kialakítása – pozíciójába Korcsmáros Györgyöt. A polgármester válaszában elmondta, a közgyűlés döntését nem bírálhatja felül, amennyiben azonban az eljárás során kiderül, hogy vétlen az igazgató, akkor nyilván lépni fognak majd az ügyben.

A színház úgy tűnik, működni fog, és a művészek, a műszak teszi tovább a dolgát a megbízott igazgató, Forgács Péter irányításával.

 

(forrás:kisalfold.hu)