2007.03.09. 

Szakmai nap könyvekről, könyvterjesztésről

Március 3-án a Lónyai utcai Református Gimnáziumban második alkalommal rendezték meg a Gyülekezeti Könyvterjesztők és Keresztyén Könyvesboltok Szakmai Napját. Elsőként Szeverényi János, evangélikus lelkész arról tartott előadást, hogyan hordozza a könyv az értéket. "A betű öl, egyedül a lélek az, ami megelevenít." Ez az idézet a Bibliából való. Vajon mit jelenthet? Sosem Krisztus írta le tanításait, hanem a tanítványok jegyezték le szavait. Jézus az érték, benne hiszünk. Ha ő bennünk él, akkor helyesen értelmezzük mindazt az igét, amit betűkkel leírtak.

Nagy Attila pszichológus, szociológus az olvasásról és az értékről szólt. Egy 2004-es felmérésből kiderült, hogy Magyarországon a népesség mindössze 40 százaléka olvas el legalább egy könyvet évente. A vallásos ember sem olvas többet, abban tér el másoktól, hogy értékes műveket vesz kézbe és nem ponyvairodalmat. Ha változatni akarunk, forduljunk a következő generációhoz. Irányítsuk figyelmét a színvonalas írásokra, a magyar irodalomra. Így gyermekeink majd elmondhatják magukról, olvasó nemzettség vagyunk. Zsengellér József, a Pápai Református Teológiai Akadémia professzora arról beszélt, hogyan olvassuk a Bibliát. A napi igeolvasás az igazi motorja az együttgondolkodásnak, életünk vezérfonala. A bibliaolvasó kalauzok rávilágítanak a tanítások mélyebb értelmére, segítséget nyújtanak számunkra. Minden Jézusról és tanításáról szóló igaz könyv Istenhez visz közelebb, de sose felejtsük el, hogy a legelső helyen mindig a Biblia marad. Lapozzunk bele minden nap.

Lencse Gábor a győri Hajnalcsillag könyvesbolt vezetője elmondta, egy keresztyén könyvkereskedés csak úgy működhet, ha az ott dolgozó önkéntesek munkájukat szolgálatnak tekintik. Azért fáradoznak nap, mint nap, hogy Isten országát építsék, az evangéliumot minél több embernek továbbadhassák.

A nap folyamán lehetőség nyílt kiscsoportos beszélgetésekre is, amelyek mind azt a célt szolgálták, hogy a keresztyén könyvterjesztők és boltok a jövőben még hatékonyabban segítsék az embereket abban, hogy rátaláljanak az Isten által mutatott útra, és ha rátaláltak ne térjenek le róla többé.

A szakmai napon az érdeklődők számos keresztyén kiadóval találkozhattak, kedvezménnyel vásárolhattak, megismerkedhettek a legújabb művekkel és ajándékkönyveket is kaphattak.

 

(forrás:reformatus.hu)