vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.06. 

Emberi testek kiállítása – és az egyházak

Több egyház képviselői kifogásolják a május 24-e óta már Budapesten is látható BODIES című kiállítást, amelyen valódi emberi testeket és testrészeket mutatnak be a látogatóknak.

 A BODIES című kiállítás, amelyet több mint hétmillióan láttak amerikai és európai nagyvárosokban, mintegy kétszáz valódi emberi test, testrész és szerv preparátumait tárja a látogatók elé. A bőrüktől megfosztott, részben a csontokig, részben az izomzatig feltárt testeket életszerű helyzetekben mutatják be: busz után futva, karmesterként, focistaként labdával, tanárként krétával a kézben stb.

 A katolikus tanítás nem ellenzi a holttest tudományos céllal történő tanulmányozását, ám az emberi testet a Szentlélek templomának tekinti és messzemenően tiszteletben tartja a halál után is. Ez az oka annak, hogy a BODIES kiállítással és a Body Worlds című, szintén világszerte ismert rivális tárlattal kapcsolatban komoly aggályokat fogalmazott meg több egyházi személyiség. „Nem tekinthetjük őket tárgynak: ezek emberi testek, olyanoké, akik éltek és szerettek. Az emberi test tiszteletet érdemel; nem válhat kíváncsi bámészkodás tárgyává" – áll Richard Smith edmontoni érsek és David Motjuk püspök közös nyilatkozatában.

 A testkiállítás nemcsak keresztény szemszögből problémás. Jichak Adlerstein ortodox zsidó rabbi szerint „a zsidóknak tudniuk kell: az, ahogyan ezekkel a testekkel bánnak, összeegyeztethetetlen a zsidó felfogással. A test által lép a világba a szentség, hiszen a test hordozza a lelket. A zsidó temetési szertartás is hangsúlyozza, hogy a testben van valami szent. Ezért a testtel való önkényes bánásmód gondolata idegen a judaizmustól, sőt ellentétes azzal. Ahogyan a zsinagóga falát nem lehet Tóra-tekercsekkel kitapétázni, úgy emberi testeket sem lehet szétszabdalni és kiállítani."

 A kiállítással kapcsolatban emberi jogi aggályok is felmerülnek. Harry Wu emberjogi aktivista, aki a kínai kommunista rezsimmel való szembenállása miatt 19 évet töltött kényszermunkatáborban, a közelmúltban a Cincinnatti Egyetemen tartott előadásában azt állította, hogy a kiállított testek részben kivégzett kínai rabok tetemei. Wu becslése szerint Kínában évente nyolc-tízezer embert végeznek ki, és „a munkatáborok hatalmas profitot hoznak". A BODIES kiállítást rendező cég beismerte: a kiállított testek Kínából származnak, és eredetüket nem tudják igazolni – írja a LifeSiteNews.

 (Forrás: Magyar Kurír)