Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 27, szombat, Olga és Liliána napja van. Holnap Szabolcs és Alina napja lesz.

Az ukrán boltok mellett az éttermekben is hamisított szeszes italokat kínálnak

E-mail Nyomtatás

Ami a szeszes italok piacát illeti, az állam ma csak az adók beszedésében érdekelt, és sajnos, egyáltalán nem fordít figyelmet arra, hogy az illegális alkoholtartalmú termékek kiszorítják a legális termelőket a piacról – mondta el az UNN hírügynökségnek Makszim Neszmijanov, az Ukrajnai Fogyasztók Szövetsége országos civil szervezet ügyvezető igazgatója.

Közölte, a hamisítás méretei továbbra is folyamatosan nőnek.

„Az illegális piac ellen sokkal inkább az aktivisták küzdenek, mintsem a rendőrség – az utóbbiak gyakorlatilag semmit nem tesznek. Az állam emeli az árakat, de gyakorlatilag senki nem figyel arra, hogy eközben mi történik a piacon. Az sem érdekel senkit, hogy egyre zsugorodik a legális alkoholtartalmú italok piaca – közölte Neszmijanov.

Az igazgató arról beszélt, hogy bár a költségvetés feltöltése jó ügy, ám az államot egyáltalán nem érdekli, hogy miként alakul a helyzet piacon, s mit iszik a lakosság.

„Ellenőrzéseket végeztünk, s még az éttermekben is valamiféle hamisítványokat, olcsóbb szeszes italokat szolgálnak fel ahelyett, amit a vendég megrendel” – tette hozzá.

A szakember úgy vélte, aligha várható egyhamar, hogy azok, akik takarékosságból áttértek az illegális szeszes italok vásárlására, visszatérjenek a jobb minőségű, ám drágább termékekhez.

„Azért, mert az illegális szesz ára töredéke a legálisnak. Vagyis az a helyzet, hogy a piacot mindinkább az árnyék (az árnyékgazdaság – a szerk.) felé terelik. Az árnyékból azután nagyon nehéz kivezetni, és valószínűleg senki nem gondol arra, miként is történik majd ez” – fogalmazott.

Az UNN emlékeztet, hogy a kormány 11 százalékkal tervezi emelni a szeszes italok minimális fogyasztói árát. Az árak emelését a szeszes italokat terhelő jövedéki adó év eleji emelése is indokolja.

 

(unn.com.ua/Kárpátalja)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség