Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 22, hétfő, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Átok volt-e a Báthoryak óriási vagyona és hatalma?

E-mail Nyomtatás

Tíz év alatt porladt szét 300 évnyi dicsőség úgy, hogy Európa legvéresebb legendái születtek belőle. Perverz gyilkosok és vérszívók népesítették be az erdélyi fejedelmi családot?

Mi igaz, és mi pusztán legenda az egyik leggazdagabb erdélyi főúri család, a Báthoryak körül keringő történetekből? Csak úgy szórta a történelmi sztorikat Ugron Zsolna író és Várkonyi Gábor történész a vasárnap végetért Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik legjobb beszélgetésén.

A Báthoryak titkai – fikció és valóság címmel meghirdetett beszélgetést ráadásul úgy konferálták fel, mint ahol az író és a történész a magyar Borgiák nyomába ered, meg is telt rá a Bulgakov Kávézó emeleti terme – előbb hallgatókkal, majd családi és politikai történetekkel.

A magyar történelemben már az Árpád-korban feltűnik a Báthory család, de politikai és gazdasági kiugrásuk – birtok- és rangszerzés, adománylevelek, várépítés – az Anjou-korban következik be – vezet be a család történetébe Várkonyi Gábor, a budapesti ELTE történésze, aki több kötetben és tanulmányban foglalkozott a Báthory család különböző tagjaival.

Károly Róbert 1325-ben adományozza az ecsedi uradalmat Bátori Bereck fiainak, később várépítésre is felhatalmazza őket. A vár az Ecsedi-láp egyik szigetén épül fel, a láphoz kapcsolódik a sárkány is, amely a keresztény hagyományban mindig a gonoszt, az ismeretlent, a legyőzendőt jelenti. A legenda szerint a Báthoryak egyik ősének tartott Bátor Opos győzi le a sárkányt, aki így a történész szerint a természetet legyőző embert jeleníti meg, aki olyan helyre visz civilizációt, ahol az szinte lehetetlen – például mocsárra épít várat.

A Báthory-címerben szereplő sárkány ennél reálisabb – magyarázza a történész. A Luxemburgi Zsigmond alapította Sárkány Lovagrendben a sárkány szintén a legyőzendőt jelenti, a jót szolgáló lovagrend mindig legyőzi a sárkányt. A farkába harapó sárkány már a legyőzött, nem a támadó sárkány, a címerbe pedig a lovagrend jelképeként kerül be.

 

(erdely.ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség