TIFF 2017, a szimbolikus nyitások jegyében

E-mail Nyomtatás

Minden eddiginél változatosabb és egészen biztosan színvonalasabb kínálattal kecsegtet a június 2-a és 11-e között 17. alkalommal megrendezésre kerülő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, a TIFF. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, Mihai Chirilov művészeti igazgató és Cristian Hordilă fesztiválmenedzser sajtótájékoztatón számolt be mindarról amit a 16. TIFF-ről tudni kell. Az 53 országból érkező 225 alkotás közt sok az elsőfilm, de jócskán akad ősbemutató, de még digitálisan felújított „klasszikus” is. Viszont nem kerül Kolozsváron vászonra két magyar filmes újdonsága, az 1945 című film (rendező Török Ferencz) és Simonyi Balázs Ultrá-ja, egy dokumentumfilm. Az ok: egy másik európai filmfesztivál megszerezte vetítésük exkluzív jogait ...

Az immár hagyományos Magyar Napon idén is csábító kínálatból válogathat a nagyérdemű. Az idei Berlinálén Arany Medvével díjazott Testről és lélekről (On Body and Soul) című nagyjátékfilmet annak rendezője, Enyedi Ildikó és főszereplője, Borbély Alexandra is elkíséri a kincses városba. Vászonra kerül Az állampolgár (rendező: Vranik Roland), Ernelláék Farkaséknál (Hajdu Szabolcs), A martfűi rém (Sopsits Árpád) és a Kút (Gigor Attila), valamint Deák Kristóf Oscar-díjas kisfilmje, a Mindenki.

Teltházra számíthat az öt román nagyjátékfilm ősbemutatója is, hiszen a Breaking News (rendező: Iulia Rugină, a Születésnap (Aniversarea, r: Dan Chișu), a Vadászat (Vânătoare, r: Alexandru Bălteanu), a Petrila Bolygó (Planeta Petrila, r: Andrei Dăscălescu) és a Tarzan tojásai (Ouăle lui Tarzan, r: Alexandru Solomon) is figyelemreméltó alkotás.

Abszolut újdonságként, az InfiniTIFF-szekció a kisérleti, műszaki újdonságokat bevető filmgyártási módszerekbe enged betekintést. Virtuális valóság és interaktív filmek (ahol a néző okostelefon-applikáció segítségével, dönthet a cselekmény folytatása felől.

A Viva Erotica-szekció Finnországból érkezik. Doris Kuhn és Petteri Kalliomäki erotikus film-orgiát ígér, hires rendezők alkotásait 16 és 35 mm-es celluloidon. A The Devil in Miss Jones, a Deep Throat, a Mano Destra, a Randy és a Sensuela, valamint a Wet Dreams- és Candy Store-kompiláció érdekesnek, kihívónak ígérkezik, hiszen amint azt Chirilov állítja, része a filmkultúrának.

Az Alt.Rom.Com-szekció közönségbarát vígjátékokkal kecsegtet, ezek a szamosparti Someș Open Air-en, valamint a felújítási munkálatoknak köszönhetően mintegy háromezer ülőhelyesre növelt főtéri vetítőterületen követketők figyelemmel.

Idén az osztrák és a szlovén filmművészet kerül fókuszba, s jellemző alkotsokkal emlékeznek meg két tavaly elhunyt rendezőóriásról, a lengyel Andrzej Wajdáról és az iráni Abbas Kiarostamiról.

Külföldi sztárvendég a 81 esztendős francia Alain Delon, aki Életmű-díjat kap. A Kiválóság-díj idén Tora Vasilescu román színésznőt illeti. Pár napig Kolozsváron tartozkodik Sir Derek Jacobi brit színész és rendező, aki a Gladiátor és a The Kings Speech című filmekben szerepelt és aki Radu Mihăileanu román rendező A szerelem története (Povestea Iubirii) című filmjében is játszik.

A vetítések helyszínei keveset változtak. Tatarozása miatt kiesett a Művész (Arta) mozi, helyette a TIFF visszatért a Sapientia Egyetem aulájába. A Viva Erotica-szekció vetítéseinek helyszíne az Urania Palace. A bonchidai vetítésekre főleg a családosokat várják, a három kolozsvári templomban esedékes koncertekre viszont minden kedves érdeklődőt.

A TIFF idén is közel 1,8 millió eurós költségvetéssel számolhat, a hagyományos támogatók nagyrésze hű maradt, s új szponzorok is jelentkeztek.

Turós-Jakab László

 

(erdely.ma)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség