Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 18, csütörtök, Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.

Ferenc pápa megáldotta a Szent László-lángot

E-mail Nyomtatás

A 2017-es évet a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a nemzetpolitikai államtitkárság Szent László-évvé nyilvánította. Ennek jegyében idén számos rendezvényt tartanak Szent László tiszteletére. Az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket, és emlékezete összekapcsolja az itt élőket a mai napig.

Ferenc pápa május 31-én audiencián fogadta Rómában a Szent László-év tanácsadó testületének és az Országos Lengyel Önkormányzatnak a tagjait, és megáldotta a Szent László-lángot – írja az MTI.

Gaal Gergely, a testület elnöke, a delegáció vezetője az MTI-nek elmondta: Ferenc pápa a kihallgatáson megáldotta a Magyarországon élő lengyel közösség önkormányzata által elindított Szent László-lángot, amely a tervek szerint idén bejárja a lovagkirály nevéhez kötődő kárpát-medencei és lengyelországi helyeket.

A nemzetpolitikai államtitkárság által 2017-re meghirdetett Szent László-év tanácsadó testületének jelenlévő tagjai, Gaal Gergely, Lomnici Zoltán és Illéssy Mátyás a lovagkirály érdemeit bemutató írást és díszkötetet adott át a pápának. A könyv a 825 éve szentté avatott, apai ágon magyar, anyai ágon lengyel királyi dinasztiából származó uralkodó győri hermáját (ereklyetartóját) mutatja be.

Gaal Gergely azt mondta, hogy rendkívül felemelő élményben volt részük, az egyházfő a küldöttség magyar nyelvű köszöntésére magyarul válaszolt. A kihallgatás után a delegáció meglátogatta a Szent Péter-bazilika altemplomában lévő magyar kápolnát, ahol Szent László domborműve is látható. A Szent Péter-bazilika a római katolikus egyház első számú szentélye, a négy nagy bazilika egyike, a világ második legnagyobb keresztény temploma, amelynek altemplomában látható a lovagkirály domborműve.

 

MTI/Felvidék.ma

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség