Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 15, hétfő, Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.

A Rákóczi-főiskola közleménye

E-mail Nyomtatás

Az utóbbi években számos módosításon esett át az ukrán állampolgárságra, illetve személyazonosság igazolására vonatkozó hatályos törvény (Закон України Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус), amelyet 2012. november 20-án fogadott el az Ukrán Legfelső Tanács. A közelmúltban többek között a személyazonosságot igazoló okiratok kiadásának rendjén változtattak a törvényhozók.

Egy 2016. július 14-ei módosítás szerint az említett törvény 21. cikkelyének 2. pontja kimondja, hogy Ukrajna minden egyes 14. életévét betöltő állampolgárának kötelező kiváltania az ukrán állampolgárságot igazoló személyi igazolványt. Ugyanezen cikkely 4. pontja tartalmazza azon információt, miszerint az állampolgároknak az új típusú, kártya formájú ID személyi igazolványt kell kiváltaniuk.

Az Ukrán Oktatási és Tudományügyi Minisztérium 2017. április 14-én, 599. sorszámmal elfogadott felvételi szabályzata szerint az ún. Molodsij specialist (ifjú szakember) képzési szinten a felvételi jelentkezésnél olyan eredeti dokumentumot kell felmutatnia a jelentkezőnek, amely igazolja a személyazonosságát (a Szabályzat VI. fejezetének 5. pontja: „Під час подання заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто оригінали: документа, що посвідчує особу”).

A fentebb említett állampolgársági törvény 13. cikkelye sorolja fel azon okiratokat, amelyek személyazonosító funkcióval rendelkeznek, és ezek között a születési anyakönyvi kivonat (mindennapi szóhasználattal: keresztlevél) nem szerepel.

A fentiekből tehát azt a következtetést vonhattuk le, hogy a Molodsij specialist képzési szintre való jelentkezésnél csak az új típusú ID kártyával vagy a régi típusú személyi igazolvánnyal lehet jelentkezni, születési anyakönyvi kivonattal pedig csak azok járhatnak el, akik a felsőfokú oktatásba vagy szakképzésbe való jelentkezésnél még nem töltötték a 14. életévüket.

Ugyanakkor, 2017. június 12-én a szakminisztérium Lembergben tartott regionális értekezletén Oleg Sarov, a minisztérium Felsőoktatási Főhivatalának igazgatója elmondta: hivatalába számos megkeresés érkezett az ID kártyás jelentkezéssel kapcsolatosan. Elmondása szerint a probléma valóban létező és számos körülmény nehezíti a ID kártyás eljárást az idén, ezért az oktatási minisztérium olyan döntést fog hozni a napokban, amely által a 2017-es felvételi időszakban a továbbtanulást tervező fiatalok az anyakönyvi kivonatukkal tudnak majd jelentkezni, tehát nem lesz kizárólagos feltétel az új típusú személyi igazolványok megléte. Ezzel együtt Sarov többször is aláhúzta, hogy ez az engedmény csak az idei felvételi időszakra vonatkozik, ráadásul amennyiben a fiatalok felvételt nyernek az oktatási intézményekbe, ősztől diákigazolványt kell igényelniük, ahhoz pedig már elengedhetetlen lesz az ID kártya megélte.

Oleg Sarov tehát tett egy szóbeli ígéretet arra vonatkozóan, hogy az oktatási minisztérium az idén engedélyezni fogja a születési anyakönyvi kivonattal való jelentkezést a felvételi eljárás során, viszont az ID személyi igazolványok igénylése törvényi kötelessége minden egyes 14. életévét betöltő ukrán állampolgárnak, ezért aki eddig nem indította el az igénylés folyamatát, az tegye meg mihamarabb.

Mindazok, akik érdekeltek az idei felvételi eljárásban, jelentkezni szeretnének szakképzésre vagy felsőoktatásba, kísérjék figyelemmel az aktuális híreket internetes felületen, illetve az írott sajtóban, tájékozódjanak a választott oktatási intézmény honlapján vagy felvételi irodájában.

 

(karpatalja.net)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség