Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 17, szerda, Endre és Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.

Segítség a meggytermelőknek

E-mail Nyomtatás

Célunk a hullámzó meggypiac stabilizálása, a termelés korszerűsítésének javítása

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Meggy Szakmai Konferenciát, ahol minden évben jelen vannak a meggypiac meghatározó szereplői csakúgy, mint a legnagyobb, leginnovatívabb meggytermelők, a meggyfeldolgozó cégek képviselői, egyetemi kutatók, agrárpolitikai képviselők. A rendezvényen a növényvédelem, növénykondicionálás, továbbá a meggypiacot érintő kérdések voltak fókuszban az előadások alkalmával. Dr. Feldman Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára: a törvény abban segíti a piaci szereplőket, hogy írásba foglalt és így később számon kérhető feltételek mentén értékesítsék a meggyet.

Támogatják a hazai meggyágazatot?

– 2015 novembere óta folyamatos egyeztetés zajlik az ágazat képviselői között a meggy munkabizottsági üléseken, melyeket a Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együtt szervez. Az intézkedési területek azonosítására és konkrét cselekvési intézkedések meghatározására került sor az ágazat helyzetének értékelését követően. A legfontosabb intézkedések a meggyültetvény összeírása és a meggyszerződésekre vonatkozó törvényi szabályozás megalkotásai voltak. Az előbbi segítségével valós képet kaptunk a meggyültetvények állapotáról. Ismertté vált az ültetvények kora, tőszáma, fajták szerinti összetétele, öntözhetősége. A törvényalkotással pedig a piac stabilizálása, a kiszámíthatóság, a számonkérhetőség és a felek piaci biztonságának növelése volt a cél. 2017-ben a termeléshez kötött támogatások eddigi rendszerét is megreformáltuk. Ennek kapcsán külön támogatási keretet állapítottunk meg a tradicionális, azaz extenzív ültetvényekre és külön támogatási keretet az intenzív ültetvényekre, melynek köszönhetően kiemelt szerepet kap a korszerű ültetvények támogatása. Az agrár kárenyhítési rendszerben a tavaszi fagykárok miatt a meggytermelők 4212 hektár terület után jelentettek be káreseményt.

Miért lényeges, hogy a friss meggy Magyarországon történő értékesítése már 2017-ben szerződési kötelezettséggel járjon?

– A meggypiac stabilizálása érdekében lényeges. Növeli a kiszámíthatóságot, a számonkérhetőséget és a felek biztonságát. A törvényi szabályozás azonban nem korlátozza a piaci folyamatokat, és nem hoz létre mesterséges piacot. A termelőket és feldolgozókat is magában foglaló munkabizottság dolgozta ki a javaslatot, amely alapján a termék eladásakor annak feldolgozásáig a termelő és a feldolgozó vagy a forgalmazó között írásbeli szerződést kell kötni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szállításokat megelőzően a feldolgozónak vagy felvásárlónak írásbeli ajánlatot kell tennie, mely alapján a létrejött szerződést kell írásba foglalni. A szerződés határozott vagy határozatlan időre szólhat, az írásbeli ajánlathoz a feldolgozó vagy felvásárló hat hónapig van kötve, ami csak a benne foglalt mennyiség kimerüléséig érvényes. Az ajánlattal érintett és a szerződéssel lefedett mennyiség szállítása csak a szerződés aláírását követően kezdődhet meg. Ennek betartását majd a mezőgazdasági szakigazgatási szerv ellenőrzi. Így a törvény abban segíti a piaci szereplőket, hogy előre megállapított, írásba foglalt és így később számon kérhető feltételek mentén történjen a meggy értékesítése, ami reményeink szerint csökkenti a termelői kiszolgáltatottságot és növeli a bizalmat.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség