Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. február 22, csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Jövőre augusztus 19–26. között lesznek a Kolozsvári Magyar Napok

E-mail Nyomtatás

A Kolozsvári Magyar Napok idei kiadásáról szóló előzetes szervezői értékelő szerint sikeres és az előző évekhez hasonlóan kirívó esetektől mentes tíz napot tudhatunk magunk mögött. A visszajelzések alapján mind a Borutca átköltöztetése, mind az új helyszínként hiánypótló szerepet betöltő sétatéri pihenőövezet beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az már biztos, hogy jövőre augusztus 19–26. között lesznek a Kolozsvári Magyar Napok, a továbbgondolás folyamatának jegyében.

Szinte valamennyi program teltházzal zajlott, és a tapasztalataink alapján megnőtt az érdeklődés a kulturális programok, így például a színházi előadások és a kiállítások iránt. A főtéri koncertekre esténként 15-20 ezren látogattak ki. Becsléseink szerint a 8. Kolozsvári Magyar Napok egész heti látogatottsága meghaladja a 220 ezert, de az egyes rendezvényhelyszínek látogatottsági adatai még feldolgozás alatt állnak.

A több mint 500 programból 135 gyermekprogram, 120 előadás és kerekasztal-beszélgetés, 150 Farkas utcai program, 35 tárlat, közel 40 filmvetítés és sportprogram, 45 koncert és 14 hangverseny volt. A programok összesen 60 helyszínen közel 150 partner, 100 szervező és 150 önkéntes (a központi stáb és a részprogramok önkéntesei) közreműködésével valósultak meg.

Sikeresnek bizonyult az adománygyűjtés: a három infóstandnál és az EMKE sátorban összesen 23 ezer 680 lej, a színházsátorban 1 326 lej gyűlt össze, a végösszeg tehát 25 ezer 6 lej. Az összeget a magyar történelmi egyházak egy szegénykonyha közös működtetésére fordítják. A pénz átadására szeptember közepén kerül sor, amiről tájékoztatjuk majd a sajtó képviselőit és a nyilvánosságot.

Boros Misi koncertje – melynek meglepetésvendége Bogányi Gergely volt – is jótékonysági célt szolgált: a felajánlott adományokból a Nyilas Misi Alapítvány révén egy szerény körülmények között élő, de kiemelten tehetséges erdélyi magyar fiatal zenei tanulmányaira gyűjtöttek. A fiatal tehetség az összegyűlt adományoknak köszönhetően három évig ösztöndíjban részesülhet.

A 8. Kolozsvári Magyar Napok egyik szenzációjának számított, hogy a Román Nemzeti Bank nyitottságának és kultúratámogató szándékának köszönhetően három napig látogathatóvá vált a jegybank épülete, ahol Róth Miksa eredeti üvegfestményei láthatók. A szigorú biztonsági szabályozás miatt előzetes bejelentkezéshez kötött csoportos látogatásokon mintegy 700-an vettek részt, a programpont a román lakosság körében is népszerű volt.

A Budapesti Operettszínház várva várt vasárnapi A Csárdáskirálynő című előadása, amely először volt látható a teljes szereposztással szabadtéri nagyszínpadon Erdélyben, az eső ellenére jó hangulatban telt, amiért mind a művészeket, mind a kitartó közönséget külön köszönet illeti.

A Kolozsvári Magyar Napok szervezőstábja ezúton köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik segítettek a nagyszabású rendezvény megvalósításában, lebonyolításában és annak népszerűsítésében: az önkénteseknek, civil partnereknek és intézményeknek, támogatóknak, médiapartnereknek és nem utolsó sorban a résztvevőknek, akik mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy idén is méltó módon ünnepelhessünk.

 

A Kolozsvári Magyar Napok sajtószolgálata

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség