Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 22, hétfő, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Anyaországi támogatás a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű könyvtáraknak

E-mail Nyomtatás

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban írta alá Hajnal Jenő, az MNT elnöke a támogatásra vonatkozó megállapodást a kedvezményezett kiemelt jelentőségű közkönyvtárak és közepes nagyságú közkönyvtárak képviselőivel. A vajdasági magyarság szempontjából kiemelten fontos közkönyvtárak összesen 11 millió forint értékben kapnak új könyveket.

A Magyar Nemzeti Tanács, a korábban elfogadott kulturális stratégiájával összhangban megkülönböztetett figyelmet fordít a vajdasági magyar közgyűjtemények hálózatba szerveződésére és a vajdasági magyarság szempontjából fontos közkönyvtárak rendszeres és folyamatos állománygyarapítására. A legújabb gyermek-, és szépirodalmi kiadványok mellett a magyar nyelvű szakirodalommal történő gazdagítására is figyelmet fordítanak. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönve az MNT hét kiemelt jelentőségű, hét közepes nagyságú, valamint 15 falusi és fiókkönyvtárat részesít támogatásban.

A kiemelt jelentőségű közkönyvtárak közül az adai, a kishegyesi, a magyarkanizsai, az óbecsei, a szabadkai, a zentai és a topolyai kapott 1-1 millió forintnyi támogatást.

Az átvételi megállapodások ünnepélyes aláírására ma keült sor a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban, ahova már korábban megérkeztek az új könyvek is. A napokban minden könyvtárba elviszik a könyvcsomagokat.

Az MNT nevében Hajnal Jenő írta alá az átvételi megállapodásokat, aki ez alkalommal azt is elmondta, hogy a vajdasági magyarság szempontjából legjelentősebb könyvtárak a támogatásnak köszönhetően az 2-3 év legjelentősebb magyar nyelvű kiadványaival gazdagíthatják állományukat. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben még 111 általános iskola kap majd házi olvasmányokból álló könyvcsomagokat. Az oktatási intézmények 25 épületben alsós, 86 épületben pedig felsős diákok részére szóló olvasmányokat kapnak az iskolák, amelyek értéke mintegy 3,6 millió forintra rúg.

Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója szerint a könyvtárosnak az új könyv mindig örömöt jelent, de öröm ez egyben az olvasók számára is. A gyermekkönyvektől, a szépirodalmi köteteken át, a tudományos és szakmai kiadványokig mintegy 300 példánnyal bővült a topolyai könyvtár állománya. Náray Éva elmondta, hogy gyakorlatias szemmel válogattak a mintegy 1500 könyvcímet tartalmazó listáról. A szempont az volt, hogy olyan könyveket válogassanak össze, melyekről úgy gondolják, hogy az olvasók érdeklődését is felkeltik majd.

Hajnal Jenő azt is elmondta, hogy a vajdasági magyar közgyűjtemények digitalizálásához és hálózatba történő szerveződéséhez jövőre az MNT egy a digitalizáló megvalósítását szolgáló informatikai rendszer megvásárlásával járul hozzá.

Tóth Péter

 

(vajma.info)

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség