Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. június 16, vasárnap, Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida és Alina napja lesz.

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Kijevben a parlament előtt

E-mail Nyomtatás

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel január 16-án Kijevben a parlament előtt, miközben a törvényhozás a Donyec-medence szakadár ellenőrzés alatti részeinek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvényjavaslatot tárgyalja.

A kijevi rendőrség sajtószolgálata szerint az összecsapásban egy rendőr megsebesült, egy demonstrálót őrizetbe vettek. A dulakodás akkor tört ki, amikor a demonstrálók gumiabroncsokat gyújtottak meg, a hatóságok tagjai pedig igyekeztek eloltani azokat. Ekkor a tüntetők egy része – egyes becslések szerint száz főnél kisebb csoportja – gázspay-kel és utcakövekkel támadt a rendőrökre.

Egyes helyszíni jelentések szerint a demonstrálók meggyújtottak egy orosz zászlót is.

A főváros kormánynegyedében kedden megerősítették a rendőri jelenlétet, mintegy 3,8 ezer rendfenntartót vezényeltek ki az utcákra.

A Szabadság Rádió beszámolója alapján az incidenst a rendőrökkel egy Felszabadulás elnevezésű mozgalom tagjai kezdeményezték. A szervezet tagjai zömében veteránok, akik korábban ukrán oldalon harcoltak a Donyec-medencében, majd részt vettek a szakadár területekkel szembeni útlezárásos kereskedelmi blokádban is.

Az Interfax Ukrajina szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az összecsapásba torkollott a gumiabroncsokat Miheil Szaakasvilinek, az ellenzékbe vonult volt odesszai kormányzónak és egykori georgiai elnöknek a parlamentnél több hónapja sátorozó hívei gyújtották fel, nem pedig az a tüntetőcsoport, amely délelőtt vonult a törvényhozás épülete elé, és amely a Donyec-medence felszabadítását célzó jogszabályok elfogadását, orosz vállalatok elleni szankciókat, valamint korrupciós bíróság felállítását követelik.

A kijevi parlament tavaly október elején fogadta el első olvasásban a Donyec-medence Ukrajnába történő visszacsatolásáról szóló, Oroszországot agresszornak, a szakadár “népköztársaságokat” pedig megszállt területeknek minősítő törvényjavaslatot. A dokumentum egyebek mellett kimondja, hogy Ukrajna szuverenitásának és területi egységének helyreállítása érdekében az állami szervek politikai, diplomáciai és egyéb lépéseket tesznek, rendelkezik továbbá arról, hogy az ukrán kormánynak folyamatosan figyelemmel kell követnie az emberi és állampolgári jogok érvényesülését az ideiglenesen megszállt területeken. A törvényjavaslat második, azaz végleges olvasásban történő elfogadását ellenző tüntetők az előterjesztésben foglaltaknál radikálisabb lépéseket követelnek a kijevi politikai vezetéstől.

 

Forrás: mti.hu

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség