Folytatódik az élelmiszerek áfacsökkentése

E-mail Nyomtatás

A gazdasági növekedés, a bérek növekedése, a munkahelyek növekvő száma mind az adócsökkentések eredményeképpen valósulhattak meg

Az adócsökkentések nagy nyertese az agrárium is, hiszen az élelmiszer-gazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut, az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság – közölte a Magyar Fórummal dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese.

Idén mely élelmiszerek áfáját csökkenti a kormány?

– A kormány határozott adócsökkentési politikát folytat, amiből az agrártárca is kiveszi a részét. Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése évek óta tart. Az a cél, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legkisebb áfa terhelje, ezért 2018-ban folytatódik ezek áfájának csökkentése. A Földművelésügyi Minisztérium programja alapján a kormány több lépcsőben jelentős áfacsökkentéseket hajtott végre. Az adócsökkentések első állomása az élő- és félsertések áfájának mérséklése volt, ami érezhetően kitisztította a piacot, emellett 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés és a baromfihús, a friss tej, és a tojás is. Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfakulcsa.

Mindezt a baloldali pártok eléggé szkeptikusan fogadják.

– 2010 előtt a baloldali liberális kormányok megduplázták az élelmiszerek áfáját, jelentősen megnehezítve ezzel a magyar családok megélhetését. Ezzel szemben a polgári kormány egyik legfőbb célja, hogy az emberek olcsóbban jussanak a legfontosabb élelmiszerekhez. Az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35-40 ezer forinttal marad több pénz. Az intézkedés minden családot érint, de különösen fontos a gyermekes családok, a nyugdíjasok és a kis keresetűek számára. Álságos azoknak a baloldali pártoknak a véleménye, amelyek igyekeznek megkérdőjelezni az áfacsökkentés kedvező hatását, és próbálják azt eljelentékteleníteni, mondván, hogy hosszú távon nem lehet fenntartani. Míg az ellenzék a közterhek emelésének pártján áll, addig a Fidesz csökkenti az adókat. A gazdasági növekedés, a bérek emelkedése, a munkahelyek egyre nagyobb száma mind az adócsökkentések eredményeképpen valósulhattak meg.

Kik az áfacsökkentések nyertesei?

– Az adócsökkentések nagy nyertese az agrárium is, hiszen az élelmiszer-gazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut, és az áfacsökkentéssel visszaszorul a feketegazdaság.

Végül is miért esett a halra a választásuk?

– A haltermékek áfakulcsának csökkentése, illetve a közelmúltban bevezetett Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy kialakítása is hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez. Örvendetes, hogy az elmúlt 10 évben az egy főre jutó hazai halfogyasztás mintegy 6 kilogrammra nőtt, a halászat, a halgazdálkodási ágazat pedig szerves részévé vált a magyar társadalomnak. A hazai halgazdálkodás meghatározó nemzetgazdasági jelentőséggel bír, valamint hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség