Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. március 28, csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

"Imhol, szeméten ül a beteg magyar"

E-mail Nyomtatás
Merő véletlen - vagy talán nem is annyira -, hogy az elmúlt napokban csupa olyan cikk, hír, írás került a szemem elé, amely világunk ijesztő elmocskosodásáról ad hírt. Budapest levegője hosszú hetek óta az egészségre káros mennyiségű szennyezettséget tartalmaz, ezért finom diszkrécióval javasolja a tévébemondónő, hogy a szív- és tüdőbetegek ne menjenek utcára. Ennyi. Ezzel meg is tette a hatalom, amit az üggyel kapcsolatban tenni szándékozott. Megdöbbenve olvasom, hogy a Csendes-óceánban két kontinentális méretű szemétsziget alakult ki: külön-külön Közép-Európa-méretűek, és mintegy százmillió tonna szemétből állnak - (műanyag flakonok, sörösdobozok, legodarabkák, gumilabdák, elrohadni nem tudó reklámszatyrok, szétmállni képtelen szintetikus tárgyak, csomagolóanyagok, PVC- zsinegek, szigetelők, közöttük 50 évvel ezelőtt gyártottak is vannak) -, amit a tengeráramlások tereltek és tartanak egybe. Valójában tehát nem 6 kontinens van már a Földön, hanem 8. Ebből hatot a Teremtő teremtett, a két szemétkontinenst a teremtmény. Gratulálunk!
Nem múlik el hét, hogy ne fedezzenek fel parányi hazánkban újabb és újabb illegális szemétlerakatokat, ahol a német szemét próbálja meg a honfoglalást, na persze komoly baksisért cserébe. A Rába habzik az osztrák cinizmustól, a Tiszából pedig menetrendszerűen kell kihalászni a beleöntött ukrajnai úszószemét tekintélyes tonnáit, ami, ha nem tennénk, valószínűleg néhány éven belül csatlakozna a csendes-óceáni gyülekezethez. Békés megyében egy olajvezeték meg-csapolása révén keletkezett olajtó, olajiszap Európa legzsírosabb, legértékesebb termőföldjén. Ha pedig valaki túl sok zöldségfélét és gyümölcsöt fogyaszt - badarul azt hive, hogy ezáltal az egészséges étkezést valósítja meg -, a legkülönfélébb, engedélyezett vagy tiltott kemikáliák ellenőrizetlen, lelkiismeretlen koncentrációja által garantáltan rákkeltő kúrára fogja magát, ne adj� Isten, gyermekét. És nem tűnik úgy, hogy valódi, hatékony retorzióval élnének főállású környezetvédőink, ami arra enged következtetni, hogy az elszemetesedés, a mocskosodás, a tisztaság elűzése nem számít kiemelt bűncselekménynek a globalizáció korában. Inkább afféle járulékos kellemetlenségnek, amellyel kapcsolatban csak arra kell figyelni, hogy személy szerint minket ne érintsen. (Értsd: amíg nem Gyurcsány vagy Kóka kerti medencéjében landol az üres sörösflakon, addig nincs valódi baj.) És még nem is szóltam korunk ifjairól, akik annyira nem képesek elviselni a tisztaságot, hogy ha bárhol meglátnak egy tenyérnyi szabad felületet, ellenállhatatlan kényszert éreznek, hogy lefújják festékkel.
Minderről Sík Sándor emlékezetesen szép versének, a Jeremiádnak néhány sora jut az eszembe: "Imhol, szeméten ül a beteg magyar, / Nyaldossa ebként üszkösödött sebét, / Vakarja lomhán, rossz cseréppel / Undok ezer nyavalyás fekélyét." Pedig nem ma írta, hanem az áldott emlékű Monarchia utolsó békeévében. Csakhogy ez a vers rámutat valamire: szemétről beszél, de nemcsak a külsőről, hanem a belsőről is. A lelkiről, a tudatiról. Hiszek ugyanis abban, hogy minden, ami a földön történik, megtörténik a lélekben is, azaz: csak az történhet meg a világon, ami már megtörtént a lélekben. Jelen helyzetben arra gondolok, hogy a csendes-óceáni szemétkontinensek csak azt követően jöttek létre, hogy hatalmas néptömegek tudata és érzelemvilága vált a mocsok prédájává.
A Népszabadság szerbiai tudósítója beszámol a Koszovó miatt kialakult tömeghisztéria ijesztő falfirkáiról: "Gyilkold, koncold, albán itt nem marad!", "Magyarokat a jég alá!", "Magyarok, söprés haza!" Ebben sok új nincsen ugyan, de elgondolkoztatott a rövid beszámoló konklúziója: mindez ma már társadalmilag elfogadott magatartási minta Szerbiában. Ha ez tényleg igaz, akkor még nagyobb a baj, mint hittem. Ugyanis az a magatartás, az a kiállás vagy mentalitás, amely a XV. században - kételyek és vita nélkül - hősi, erényes, példamutató - azaz tiszta - volt, a XXI.-ben már bűn a köbön, és piszkos. Ugyanis a világ halad a maga útján, nevesen az állandó tisztulás útján, és ez jelentős morális változásokat eredményez. Ezeknek figyelembe nem vétele nem konzervativizmus, nem patriotizmus, nem bátorság, hanem korlátolt idiótaság.
Piszok, piszok, piszok - közelben és távolban, égen és földön, bennünk és rajtunk. Pedig Kempis szerint a tisztaság az egyik szárny, amely emeli az embert a föld fölé.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség