Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 2, csütörtök, Zsigmond napja van. Holnap Tímea és Irma napja lesz.

KLÍMA - megkezdődtek a bangkoki klímatárgyalások

E-mail Nyomtatás
Thaiföld fővárosában, Bangkokban hétfőn megkezdődtek az új klímavédelmi szerződés kidolgozást célzó tárgyalások. Az ENSZ védnöksége alatt több mint 160 ország szakértőinek jövőre kellene kidolgozniuk egy új szerződést az üvegházhatást okozó gázok korlátozásáról.Az új szerződésre azért van szükség, mert 2012-ben lejár a meglévő, a Kiotói Jegyzőkönyv. Ráadásul a kiotói dokumentumot az Egyesült Államok, a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója nem is ratifikálta.

A bangkoki tárgyalás részvevőit videóüzenet formájában üdvözölte az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun. A kezdődő kétéves bangkoki tárgyalássorozatról azt mondta, hogy annak történelmi fordulóponttá kell válnia.

A kétéves bangkoki tárgyalások nehéznek és keménynek ígérkeznek. Mert a világ országai ugyan általában egyetértenek abban, hogy valamit tenni kell a tudósok által prognosztizált klímaváltozás ellen, de nincs összhang abban a kérdésben, hogy mi a teendő.
Az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy a gyorsan fejlődő óriási országok, mint Kína, India, Brazília is vállaljanak kötelezettséget a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Ezek az országok viszont arra hivatkoznak, hogy nekik a szegénység megszüntetésére előbb gyors gazdasági fejlődésre van szükségük.

Az Európai Unió szerint a széndioxid-kibocsátás csökkentésében az iparilag fejlett államoknak kellene az élen járniuk.

Az új szerződést a tervek szerint 2009-ben Koppenhágában fogják ünnepélyesen megkötni. Utána az aláíró országoknak 2012-ig kellene a dokumentumot ratifikálniuk.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség