Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. május 2, csütörtök, Zsigmond napja van. Holnap Tímea és Irma napja lesz.

Nem változtat vitatott sajtótörvény-tervezetén a szlovák kormánykoalíció

E-mail Nyomtatás
Nem hajlandó változtatni sokat bírált sajtótörvény-tervezetén a szlovák kormánykoalíció. A javaslatról a napokban szavaznak Pozsonyban. Az indítványnak része az is, hogy a sajtónak gyakorlatilag minden esetben helyet kell biztosítania a válaszadásra, ha azt az érintett fél azt kéri. Ez a szakma és az ellenzék szerint ellehetetlenítené a médiát.Robert Fico miniszterelnök a minap kijelentette: nem engednek az ellenzék zsarolásának. Az ellenzék ugyanis még februárban jelezte, hogy ha a kormány sajtótörvény-javaslatát fogadja el a parlament, nem támogatja a Lisszaboni Szerződés szlovákiai ratifikálását.

A törvénytervezet értelmében például az érintett személyek és intézmények reagálhatnának minden olyan cikkre, amely szerintük hamis információt közöl róluk. Ugyanez vonatkozik azokra a valós tényekre is, amelyeknek közzététele emberi méltóságukban sérti őket, a magánéletükbe avatkozik, és rontja a jó hírnevüket.

Ha például sajtóhír jelenik meg valakiről, hogy törvénybe ütköző cselekedet miatt eljárás indult ellene, később azonban felmentik, joga van ahhoz, hogy az eljárás megszüntetéséről szóló hír is helyet kapjon az alapinformációt közlő médiában.

A sajtót egyre gyakrabban támadó Robert Fico a jogszabályt már februárban parlamenti vitára bocsátotta volna, ám az ellenzék keresztülhúzta a számításait. Értésére adták: ha nem vonja vissza és dolgoztatja át a sajtótörvényt, nem támogatják a Lisszaboni Szerződést. Ahhoz, hogy az új uniós alapdokumentum megbukjon, elég egyetlen ország elutasító álláspontja. A szerződés jóváhagyásához legalább kilencven szavazat kell a 150 fős szlovák parlamentben, a koalíciónak pedig néhánnyal kevesebb van.
 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség