Külföld

LEVÉL ROMÁN DEMOKRATÁKNAK

E-mail Nyomtatás

A közvélemény az elmúlt napokban a román miniszterelnök olyan kijelentését ismerhette meg, amely nem hoz dicsőséget Romániának.

Mi több, a Mihai Tudose által megfogalmazott fenyegetés a székelyek címére, súlyos megsértése a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáinak. 1989-ben azért vonultunk az utcára Temesváron, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Bukarestben és más városokban, hogy jobbá tegyük az életet, és lehetőséget kapjon minden román állampolgár, hogy félelem nélkül terjesszen elő terveket a demokrácia elmélyítéséért, és a jogállam megszilárdításáért.

Bővebben...
 

Szükség van korrupcióellenes ügyészségre a Balkánon?

E-mail Nyomtatás

Románia legyártotta a prototípust. A korrupt vezetőréteg azóta is bánja. És hadakozik vele derekasan. Nem csoda, hogy a Balkán berzenkedik az ötlettől.

A nyugat-balkáni régióhoz tartozó államok csatlakozásának kérdésében a korrupcióellenes harc, egy szilárd igazságügyi rendszer bevezetése, a jogállamiság vagy a sajtószabadság tiszteletben tartása továbbra is elsődlegesek maradnak az Európai Unió számára. A korrupciót olyan betegségnek tekinthetjük, mely valamennyi balkáni államban jelen van,

különböző formákban újra és újra megjelenik és létrehozza a szóban forgó országok fejlődésével kapcsolatos politikai-társadalmi bizonytalansági érzést.

Bővebben...
 

Bíróságra viheti a vásárhelyi utcanévtáblák ügyét a prefektus

E-mail Nyomtatás

Lucian Goga szerint a kétnyelvű utcanévtáblákról szóló önkormányzati határozatok törvénytelenek, és ha nem vonják vissza, akkor közigazgatási bíróságra viszi az ügyet.

Kifogásolta a marosvásárhelyi utcanevek kétnyelvűségére vonatkozó határozatokat Lucian Goga, Maros megye prefektusa. Az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön elmondta: a törvény által előírt feladatát teljesítette, amikor ellenőrizte, hogy az önkormányzati határozatok megfelelnek-e a törvényi követelményeknek, és a kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó határozatok egyike sem ment át a törvényességi szűrőn.

Bővebben...
 

SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT RENDEZVÉNY (DECEMBER 1. SEPSISZENTGYÖRGYÖN)

E-mail Nyomtatás

Zavargások nélkül zajlott a román nemzeti ünnep tiszteletére szervezett sepsiszentgyörgyi rendezvény, a belvárosi eseményre azonban rányomta bélyegét az Új Jobboldal Párt (Noua Dreaptă) tagjainak, szimpatizánsainak jelenléte. A szélsőséges nacionalista alakulat érkezése okán igen fokozott rendfenntartói, illetve csendőri jelenlét jellemezte az ünneplést.Péntek reggel a belvárosi ortodox katedrálisban egyházi ceremóniával kezdődött a megyeszékhelyi rendezvénysorozat, ezzel egy időben pedig sok rendőr és csendőr – egyenruhában és civilben – sorakozott fel a központban, különösen a Székely Mikó Kollégiumtól a katolikus templomig tartó szakaszon. Utóbbi szomszédságában még a parkolót is lezárták, ide várták ugyanis az Új Jobboldal képviselőit, szimpatizánsait. Bár napokkal korábban a közösségi médiában közzétett felhívásukra mintegy 1900-an jelezték, hogy Sepsiszentgyörgyön ünnepelnek, december elsején azonban tíz-tizenkét gépkocsit irányítottak a számukra kijelölt parkolóba, értesülésünk szerint kilenc megyéből – köztük Hunyad, Temes, Argeş, Maros, Konstanca és Bukarest – mintegy hetvenen, zömmel fiatalok érkeztek meg végül.

Bővebben...
 

A románok alkotják a legnagyobb bevándorló közösséget Olaszországban

E-mail Nyomtatás

A kedden közölt legfrissebb olasz statisztikai adatok szerint az 57 milliós Olaszországban valamivel kevesebb mint hat millió bevándorló él. Mintegy hatmillió bevándorló él Olaszországban, akiknek több mint nyolc százaléka illegálisan tartózkodik az országban; a legtöbb bevándorló Romániából érkezett Itáliába.

A kedden közölt legfrissebb olasz statisztikai adatok szerint az 57 milliós Olaszországban valamivel kevesebb mint hat millió bevándorló él. Számuk 1,5 százalékkal emelkedett egy évvel ezelőtthöz képest. Az Olaszországban tartózkodó bevándorlók 8,2 százaléka számít illegálisnak, ami azt jelenti, hogy nincs bejelentve és nincs tartózkodási engedélye. Utóbbiak jelentős része évek óta Olaszországban él és alkalmi munkát végez. A tartózkodási engedéllyel Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók többsége román (23,2 százalék), albán (8,9 százalék) és marokkói (8,3 százalék).

Bővebben...
 

Mit kezdtek a románok a Trianonban ölükbe hullott műemléki örökséggel

E-mail Nyomtatás

Ki aggódja magát halálra a Centenárium miatt?” – kérdezi prof. dr. Alexandru Diaconescu a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelem Karának oktatója. Saját maga adja meg a választ, mert nincsenek sokan, hogy „a vén kutya a hosszú útba döglik bele, az ostoba a másokért aggódva, az értelmiségiek pedig általában bonyolult erkölcsi vívódásokba. Csak a politikusok nem halnak bele soha a szégyenbe, sem az Istenfélésbe!” – ez volt a helyi NCN tévéadó kedd esti Célkeresztben (În vizor) című műsorának tanulsága.

Bővebben...
 

Gyergyószéken is regisztrálnak az EMNT és a Néppárt munkatársai

E-mail Nyomtatás

Parlamenti választásokat tartanak 2018 tavaszán Magyarországon.

Bővebben...
 

Emlékezzünk régiekről!” – 150 éves a Magyar Történelmi Társulat

E-mail Nyomtatás

„Emlékezzünk régiekről, talán nem mindenkiről jó szívvel, de a történelem nem svédasztal, hogy csak a kedvünkre valót csipegessük” –  mondta rövid beköszöntőjében Zsoldos Attila, az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztály elnöke a 150 éves Magyar Történelmi Társulat konferenciáján.

Bővebben...
 

Felvidékieket is kitüntetett a Horthy Miklós Társaság

E-mail Nyomtatás

A hétvégén tartotta éves rendes közgyűlését Budapesten a Horthy Miklós Társaság, mely alkalomból a szervezet által alapított díjak és elismerések átadására is sor került. A díjazottak között felvidékieket is találunk, mint ahogy portálunk állandó szerzője is elismerést vehetett át.

Bővebben...
 

„Nekünk magunknak kell Esterházy Jánosokká válnunk!”

E-mail Nyomtatás

A felvidéki magyar hitvallóra és mártír politikusra emlékeztek a Csallóköz szívében

Értékes gondolatok, ösztönző beszámolók, az elhangzottakat alátámasztó fényképek s megindító sziklaszilárd hit. Ez jellemezte az Esterházy emlékév zárórendezvényét Dunaszerdahelyen.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség