Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 27, szombat, Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.

Publicisztika

Akinél a tehetség nemzettudattal és kimagasló emberi tartással párosult

E-mail Nyomtatás

Kétszáz éve született a legnagyobb szókinccsel rendelkező költő, Arany János

A legendás bihari nemes, Toldi Miklós alakjának páratlanul csodálatos költői megformálása, vagy éppen A walesi bárdok című, örökbecsű költeménye révén minden magyar ember hallotta már Arany János nevét. Talán kevésbé közismert azonban, hogy az egyébként hosszú évekig jegyzőként, később tanárként is tevékenykedő és mindkét polgári munkakörében megsüvegelt poéta milyen különleges emberi tartással rendelkezett, és csendes, kevésbé feltűnő, ám annál mélyebb nemzetszeretet is jellemezte a hétköznapokban. A 19. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja március 2-án ünnepelte volna 200. születésnapját.

Bővebben...
 

Hitélet a végeken

E-mail Nyomtatás

Koloni keresztút

Balassi Bálint felvidéki reneszánsz költőnk az 1570-es években imigyen szól sorstársaihoz a végvárak és a végvári vitézek életét leíró versében: „Vitézek! mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?” Korunk magyar végvárai a nyelvhatáron lévő, illetve azon túlra eső nyelvszigeteink. Felvidéken az ilyen szlovák–magyar nyelvhatár mögé eső magyar nyelvszigetre, északi magyar végvárra szeretném barangoltatni az olvasót. Megközelíteni a tisztelt olvasónak a modern idők magyar végvári létének sanyarú szépségét, a jelen kori magyar végek forgandó sorsát, mely élethelyzetek által, hús-vér emberek révén ad új életszagú tartalmat Balassi 450 éve írt verssorának. „Vitézek! mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél…”

Bővebben...
 

Ne féljetek! – Éljetek a mában!

E-mail Nyomtatás

Mindennapi életünkben tele vagyunk szorongással: meg kell felelnünk otthon, a munkában, a legkülönfélébb kihívások között. Ugyanakkor rengeteg kérdőjel vesz körbe bennünket: biztos, hogy jól csinálom, jól nevelem a gyermekemet, jól szeretem a házastársamat, jól osztom be az időmet, minden fontos dologra oda tudok figyelni, hosszú távon bírni fogom ezt a terhelést? Ezek a nagyon gyakorlatias kérdések mind-mind valahol azt eredményezik, hogy tele vagyunk teljesen jogos félelmekkel, szorongással.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Új tévécsatorna

E-mail Nyomtatás

A lengyel miniszterelnök közlekedési balesete nagyobb vihart kavart, mint gondoltam. S megkockáztatom, Önök sem gondolták, hogy egy átlagos koccanásból óriási politikai cirkusz kerekedik… Márpedig az lett. Úgy látszik, a magyarok és a lengyelek barátságához ez a lélektani azonosság is hozzájárul: bármilyen apróságból képesek vagyunk perpatvart rendezni, melynek során mindenki mindenkivel összekülönbözik. Beata Szydlo kormányfő ügye jelenleg ott tart, hogy múlt szerdán levelet írt a kórházból az előző pénteki autóbalesete okozásával gyanúsított huszonegy éves fiatalembernek, bizonyos Sebastiannak. Levelében leszögezte: elvárja, hogy az ügyet a hatóságok ugyanúgy kezeljék, mint minden más közúti karambolt. Erről a lengyel közszolgálati hírtelevízió számolt be. Elzbieta Witek, a lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke az alábbiakat közölte a PAP hírügynökséggel: „Megerősítem, hogy a miniszterelnök asszony szerdán levelet küldött Sebastian úrnak. A baleset és a fiatalember körül nagy a médialárma, vannak próbálkozások az ügy átpolitizálására. A miniszterelnök asszony, két hasonló korú fiú édesanyjaként megérti, mit érezhet ez a fiatalember és a családja.”

Bővebben...
 

Odapiszkított, ahonnan evett

E-mail Nyomtatás

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című játékfilmje nyerte az Arany Medvét. Óriási siker, gratulálunk! Mindez a Nemzeti Filmalap támogatásával történt meg.

Oda se neki! Enyedi Ildikó a díjátadó után nyilatkozatában kifejtette: szégyen, ami a hazánkban zajlik.

Bővebben...
 

Vitézi boldogságkereső

E-mail Nyomtatás

Mihály Gábor Balassi Bálint-szobráról

Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész Balassi-szobra, akár szemből nézzük, akár oldalról, sugall valamit. Tekintetével, szigorú – ugyanakkor gyöngédséget sugárzó – szemével, és a fölvetett fő méltóságával. Vitézi erő van ebben a lelkiismeretet ébresztő karakterben és sok száz év óta romolhatatlan bátorság. Ami következhetett, következett is a makulátlan tartásból, az egyenes gerincből. Ha a hazát meg kell védeni, a bajvívó szablya mindenkor tette a dolgát. Átvágta a sötétséget, és tisztaságával – bűvöletre méltó férfierő – az égben landolt.

Bővebben...
 

A germán genom és a V4-es vakcina

E-mail Nyomtatás

Az emberi társadalmak fejlődésfolyamatát, tehát a történelmet vizsgálva megfigyelhetjük, hogy különböző időközönként a társadalmak egymással szembeni magatartásában megjelennek, megismétlődnek erős hasonlatosságot mutató viselkedési képletek. A történelem ciklikusságának nevezik e jelenséget.

Egy ilyen viselkedési képlet megismétlődését élheti meg korunk embere is. Közép-európai társadalmaink, mint a múltban, úgy manapság is a német nagy testvért, a német társadalmat követik, egyes vonatkozásokban azt tartják példának. Természetesen e követést immáron nem kíséri olyan vak meggyőződés, mint a két előző esetben az első és a második világháború időszakában. Kellő követési távolsággal zajlik a dolog és így sokkalta józanabbnak tűnik, mint az előző két esetben. Közép-európai társadalmaink, melyek immáron a visegrádi négyek csoportosulásában tömörülnek, mernek élni a német minta két korábbi követéséből leszűrt történelmi tapasztalatukkal.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Mitől lesz ideges?

E-mail Nyomtatás

Érdemes néhány mondatot szentelnünk a lengyel miniszterelnök múlt heti közlekedési balesetének. A Beata Szydlót szállító kormányzati limuzin pénteken este hét órakor a dél-lengyelországi Oswiecimben karambolozott, amikor a városhoz közeli lakóhelyére tartott. (Oswiecim történelmileg terhelt német neve Auschwitz.) Természetesen nem a kormányfő vezetett, hanem a hivatali sofőrje, és testőrök is kísérték. Kertes családi házak mellett haladtak az úton, amikor a vezető egy másik személyautó erőszakos előzési manővere miatt hirtelen irányváltásra kényszerült, és a limuzin egy útszéli fának ütközött. A balesetet okozó kocsi nem sérült meg. A lengyel kormányszóvivő, bizonyos Rafal Bochenek sajtótájékoztatón közölte: Beata Szydlót közvetlenül a baleset után a helyi kórházban megvizsgálták, majd saját kérésére, az orvosokkal történt konzultáció után mentőhelikopterrel a varsói katonai kórházba vitték. Szerencsére nem esett komolyabb baja, „a közúti balesetekre jellemző zúzódásokat” szenvedett. Hivatali munkáját képes ellátni, mindazonáltal néhány napig még a kórházban marad, puszta elővigyázatosságból. A kormányszóvivő egyúttal azt is bejelentette, hogy az ütközés után összesen három embert szállítottak kórházba: a miniszterelnök mellett a sofőrt, valamint a lengyel kormányőrség egyik tagját, aki szintén a limuzinban utazott.

Bővebben...
 

Nemzeti könyvesbolthálózatért

E-mail Nyomtatás

Az Antológia nem köt alkut az igénytelenséggel

Az elmúlt huszonöt évben követett alapelveink egyben nemzetpolitikai alapelvek is, hiszen csak cselekvő és gondolkodó ember képes alakítani, formálni környezetét – mondta Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke a Lakiteleken megrendezett Negyed évszázad a könyvkiadásban című konferencián. Február 11-én és 12-én a kortárs magyar irodalom helyzetét vették górcső alá, de ahogy a Lakitelek Népfőiskola vezetője zárszavában fogalmazott: „ennek a másfél napnak a tematikáját beárnyékolta egy ügyeletes botrány, az Alexandra könyvesbolthálózat válsága. Nem egy tőkés társaságot kell újrafinanszírozni, hanem a veszélybe sodort, tartozások által fenyegetett szerzőket, kis könyvkiadókat kártalanítani. Meg kell vizsgálni azt is, ami az ügyészség feladata, hogy milyen büntetőjogi következményei lehetnek ennek a 9 milliárdos botránynak.”

Bővebben...
 

Nyelv és rög

E-mail Nyomtatás

A felvidéki magyar habitus és fejlődésének hátterei

XIX. rész

„Boldogasszony Anyánk, / Régi nagy Pátrónánk! / Nagy ínségben lévén, / Így szólít meg imánk: / Mennyországodból édes hazánkból / Ne feledkezzél el / Szegény magyarokról!”

Igen kedves olvasó, jómagam is tudatosítom már vagy huszonöt éve, hogy baj van a szöveggel. S azért tudatosítom, mert azon 1991-ben Ján Sokol nagyszombati érsek jóváhagyásával kiadott imakönyvben szerepel e szöveg, melyet jóhiszeműségében a gímesi nagyanyám adott nekem, unokájának, kisiskoláskorom elején. Négy évszázados katolikus néphimnuszunk, a „régi magyar himnusz” ez imakönyvben szereplő szövege ismerősen hat, de a magyar katolikus fülnek mégis sértően szokatlan. Ki a tettes?

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség