Publicisztika

A Jobbik nekrológja

E-mail Nyomtatás

Még nem is képviselők, még frakció sincs, még azt sem lehet tudni hányan lesznek, még össze sem tudtak veszni, hogy melyikőjük szobája nézzen a Dunára,  de nyugodtan megírhatjuk a prolipárt nekrológját. A Jobbiknak vége. Több okból. Egyrészt elképzelhető, sőt inkább valószínű, hogy a Fidesz megszerzi a parlamenti helyek kétharmadát és legalább olyan lényeges, hogy bekerült az LMP. Ebből következik, hogy a Jobbik áhított szerepét kiírták a darabból. Emlékszünk, Szegedi Csanád arról beszélt, hogy a Jobbik úgy fogja zsarolni a Fideszt, ahogy az SZDSZ zsarolta az MSZP-t. Csakhogy nem lesz itt a Jobbik semmiféle mérleg nyelve, sőt úgy tűnik, Szegedi nyelve illetheti a kormányzópárt alfelét. Ülésnapokon, akár többször is.

Bővebben...
 

Költészetünk keserédes fátuma

E-mail Nyomtatás

E furcsa szóösszetételt – keserédes – állítólag Kosztolányi alkotta meg valamelyik törzshelyén, miközben szürcsölgette alaposan megcukrozott feketekávéját. Ha így volt, ha nem, érdekes létállapot a keserédesség, az egymást kizáró végletek együttes megszólalása, abszurd koncert, amelynek zengzetéből a legmélyebb és legmagasabb hangok egyként kihallhatók. Nem véletlen, hogy költő és nem filozófus akadt rá a létellentmondásnak erre a lírai, sajátosan magyar, más nyelvre aligha fordítható minőségjelzőjére, ugyanis nemzeti költészetünk fősodrát a kezdetektől mindig is valamiféle keserédes fátum szomorúsága lengte be. A magyarnak levés kiváltságos gyönyöre, küldetéses hivatása, együtt és egyszerre a magyar sors méltánytalanságával, reménytelen kiszolgáltatottságával, halálba hullásával.

Nem vállalkozom arra, hogy e hangulati fősodor lírai megjelenítéseinek akár csak vázlatos történetét bemutassam: sok idő és sok hely kellene ahhoz. Mégsem gondolom azt, hogy bárki versolvasó magyar számára kérdéses maradna, hogy mit is értek én ezen a költészeti fősodron. Balassi Bálint legjobb tanítványa, Rimay János az 1600-as évek legelején így fakad ki Magyarországhoz, s a haza által minden olvasójához szólva: „Ki szánhat? Bánd magad nyomorúságodat, / Mert nézi s nem érzi az csak romlásodat, / Aki építhetné te szép országodat, / Könnyen múlatja el csak záloglásidat.”

Bővebben...
 

Elment a legendás, zöld-fehér nyolcas - Emlékezés a 65 éves korában elhunyt Varga Zoltánra

E-mail Nyomtatás

Április 9-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Varga Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó, a Ferencváros és a magyar válogatott egykori zseniális jobbösszekötője. 1961-től volt a zöld-fehérek játékosa, amelynek színeiben négyszer nyert magyar bajnoki címet, 1965-ben pedig az UEFA-kupa elődjét, a Vásárvárosok Kupáját is megnyerte. 1964-ben Tokióban lett olimpiai bajnok. 1968-ban disszidált, több híres külföldi csapatban is pályára lépett. 1996-ban a Ferencváros hívására hazatelepült, és a zöld-fehérek edzője lett. Néhány hazai klubcsapat kispadja után egy időre visszavonult a focitól, majd tavaly ő lett a gyulai Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója. A legendás játékost a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Ferencvárosi Torna Club egyaránt saját halottjának tekinti.

*

Bővebben...
 

Fuszulán és Surgyélán a T. Házba tartanának

E-mail Nyomtatás

Tamási Áron talán legnagyszerűbb – és egyben legnépszerűbb – karaktere Ábel, a csavaros eszű székely fiú. Az ismert trilógia első részében, az Ábel a rengetegben a szeretetreméltó figura önálló életének első nagy nehézségeit Fuszulán, a román csaló praktikái okozzák. Fuszulán fát vásárol az erdőpásztori tisztségben szolgáló Ábeltől, de nem készpénzben, hanem banki befizetést igazoló nyugtával fizet. Mivel az erdő a bank tulajdona, így Ábel megnyugszik a befizetést igazoló papíros láttán. Igen ám, de az okirat hamisítvány. Miután a bankigazgató véletlenül éppen a csaló megjelenése után érkezik Ábel szállásához, a csirkefogó románt kelepcébe csalják. Az igazgató a hatóság kezére akarja adni, de a haramia megszökik. Ábel védelmébe egy Surgyélán nevezetű román csendőrt hoz az igazgató, ha netalán Fuszulán visszatérne bosszút állni. Surgyélán rögvest eluralkodik Ábel szállásán, kitúrja a székely legényt az ágyából, felzabálja az ételét, s mikor végképp nem bír bélpoklával, vadászat címén lelő egy sast. A sas még él, amikor a házba hozzák, de alig hagyják ott, a vadmadár rögvest elpusztítja Ábel kedves macskáját és kivájja hűséges kutyája szemét. Ábel szerencsétlensége ezzel nem ér véget. Az időközben megsütött sas húsától megbetegszik.

Bővebben...
 

Királycsinálók

E-mail Nyomtatás

 

Borisz Abramovics Berezovszkíj zsidó, valamint Putyin esküdt ellensége. Ez a kedves – média forradalmakkal, némi hasadó anyaggal és bérgyilkosokkal tarkított – kapcsolat különös fényt vett a magyarországi eseményekre is. Berezovszkij száműzetésben él Londonban. Miután Jelcin alkoholizmusa elhatalmasodott, a zsidó oligarchák közül Berezovszkíj állt a legjobban. Saját pártja volt, médiahatalma és egyértelműen királycsinálónak tartották. Állítólag Putyint ő választotta ki Jelcin utódjának. Putyin egy idő után megunta a 13-ból, 12 zsidó oligarcha ugrálásait és jó KGB-s módjára leszámolt ellenfeleivel. Berezovszkij elmenekült, amerikai, angol, de elsősorban mint izraeli–orosz kettősállampolgár zsidó pártfogásba került. Putyin ellen szervezett hadjáratát a BBC stábjával dokumentáltatta. A Russian Godfathers, Orosz keresztapák című dokumentumfilm-sorozat első része teljes mértékben Berezovszkijról és sameszáról, Alex Goldfarbról szól. Goldfarb szervezi a narancsos forradalomnak is nevezett ukrajnai eseménysort. Képünk a műsor egyik legmegdöbbentőbb pillanatát rögzíti. Goldfarb Kijevben némi szentimentális öntömjénezéssel vall: Dolgozol a színfalak mögött, teszel néhány dolgot és egyszer csak az emberek az utcán vannak.

Bővebben...
 

Vasárnap véget ér az éjszaka

E-mail Nyomtatás

 

Nem ez volt persze Hunniában az első ránk erőszakolt, fullasztó, koromsötét politikai éjszaka, amely nagy nehezen, de mégiscsak véget ért. Ilyen volt például az a tíz évig tartó fagyos, néma sivárság is, amit Bach-korszakként tart nyilván a XIX. századi történelem, és száz esztendőre rá ilyen éjszakává vált a Rákosi-kor nyolc évnyi véres iszonyata. De mert a mi életünket, de még a következő generációk életét is ez a most vasárnap népszavazással leváltásra kerülő, elvtelen, pénz- és hataloméhes szocialista regnálás tette tönkre, erkölcsi és politikai előjogunk, hogy mindenek felett a nemzetgyilkos baloldal történelmi bűneit tegyük első helyre az üldözendő, kiirtandó, kerülendő, felejtendő, különösen kártékony politikai nézetek regiszterében. A dolog lényegéből fakad, hogy nekem most a hőn várt, már-már itt lévő április 11-ről kellene írnom, mégis mindig április 7-e – 2002 április 7 – jut az eszembe. Ugyanilyen szép tavasz volt az is, ugyanúgy reménykedtünk benne, mint az ideiben, aztán jött a hideg zuhany – (a választási csalás meglétének ez az eufemisztikus körbeírása) –, a MIÉP, és minden, amit e betűszó jelentett: az önzetlen és feltétel nélküli hazaszolgálat, a radikális, megvesztegethetetlen, a sem ’48-ból, sem ’56- ból, sem ’89-ből nem engedő, a nemzeti, keresztény és konzervatív értékeken nyugvó, Adyra, Szabó Dezsőre, Bajcsy-Zsilinszkyre, Mindszentyre, Márton Áronra építő, a haza érdekeit semmilyen körülmények között nem feledő politikai erő és szertartás – kiesett a törvényhozásból. És mert akkor még nagyon sokan voltunk és nagyon erősek, általános volt a vélekedés körünkben, hogy négy év múlva visszakerülünk. Nem tudom, egyedül voltam-e, aki ebben a vélekedésben már kezdettől kételkedett, abban mindenesetre egyedül voltam – (néhányan azóta is sandán néznek rám) –, hogy nyilvánosan hangoztattam gyanúmat: akkora bel- és külpolitikai trófea volt a MIÉP kibuktatása a parlamentből, hogy soha nem fogják megengedni ellenségeink, hogy újból a T. Ház közelébe kerüljünk.

Bővebben...
 

Bemutatják a Jobbik című homoerotikus felnőtt-filmet

E-mail Nyomtatás


Az esti közös bibliaolvasás orális kielégülésbe torkollott. Nem Müller Nikoletta, a Magyar Gárda oszlopos tagja egyik szerepét idézem, csak azt a megdöbbentő ellentmondást szeretném bemutatni, ami a Jobbik valódi arca és reklámozott önképe között feszül. Rendes emberek agyába sulykolják, hogy a Jobbik az új erő, a Jobbik a radikális párt, a Jobbik majd elszámoltat. És rendes emberek hiszik el nap mint nap, hogy itt valamiféle nemzeti radikális, keresztény erkölcsi alapon álló társaság készül bejutni a parlamentbe. Morvai Krisztina a Medgyessy-kormánytól felvett 1 millió forintot. Persze, az orális kielégülés levezetéseként, cigaretta helyett hosszas magyarázkodást olvashatunk, hogy az nem is úgy volt, hanem ő akkora szaktekintély, hogy még Medgyessyék sem kerülhették ki, és különben is, ő bizony mindenkinek dolgozik, ha arról van szó. Saját szavaival: „Ahogy soha nem érdekelt, hogy a segítségemet kérő áldozatok, a kiszolgáltatott bántalmazottak „jobboldali” vagy „baloldali” kötődésűek, úgy nem érdekelt az sem, hogy a munkámra igényt tartó önkormányzatok, a jogszabály-előkészítésen dolgozó pártok vagy más szervezetek melyik politikai oldalon álltak.

Bővebben...
 

Húsvétosok és húsvéttalanok

E-mail Nyomtatás


Nagyhét van, többet gondolunk a krisztusi misztérium állomásaira, mint máskor. Érdekes módon, laikus megfigyelő létemre még egy sajátos istenérvbe is belebotlottam e napokban, mely nyilván nem állná meg helyét a teológiai megmérettetésen, de a maga módján bír üzenettel. Ha ugyanis akárhány fiatalt megkérdeznénk az utcán vagy a villamoson, hogy mit jelentenek a következő, száz éve még abszolút ismert szavak: saroglya, mángorló, petrence, kamásli, kalocsni, tubák, fidibusz – aligha akadna közöttük néhány, aki ismerné egyik vagy másik szó jelentését. Miért? Azért, mert a fogalmakon, a tartalmakon, amit e kifejezések takartak, túllépett az idő, eltűntek, kihalványultak életünkből, és persze szókészletünkből is. Ma már, a bohócokon kívül senki sem hord lábszárvédőt, alig pipáznak az öregek, de azok sem hajtogatnak maguknak papírból hosszú fidibuszt, és az automata mosógépek és csodamosószerek világában ugyancsak furcsán nézne rám az a fiatalasszony, akitől megkérdezném, hol tartja a mángorlóját? A jelek szerint tehát, ami kihullik életünkből, tudatunkból, az kihullik nyelvhasználatunkból is. És láss csodát: immár kétezer éve tudjuk, értjük, használjuk, mondjuk, hisszük mindazt, amit e szó takar: húsvét. Kétezer év is kevés volt ahhoz, hogy elfelejtsük mit jelent. Mondjanak, amit akarnak a sunyi, álságos, keresztényellenes hangok, de bizony Európában nagyon is él, lüktet és jelen van Krisztus áldozata, kereszthalála és feltámadásának fényes üzenete. A fidibusz, a mángorló vagy a kamásli zavarba hozza a mai fiatalt, de a húsvét emlegetése nem, mivel az életének, családjának megélt és becsült ünnepe volt és maradt. Na, ez az, ami nagyon fáj sokaknak, azoknak a rutinos túlélőknek, akiknek nem kell a húsvét, és a kereszténységből is egyedül a Vatikán kincseire tartanának igényt – lehetőleg jogi segédlettel.

Bővebben...
 

Az egér világnézete

E-mail Nyomtatás


A közelmúltban az egyik televízió egy interjú keretében számolt be arról, hogy Balóné pártjának húsz alapító vezetőjéből mára már hogyan lett csak kettő, és milyen módon került Zazrivecz-Vona Gábor az elnöki székbe. A legfontosabb rész a párt támogatóinak felsorolása volt. A „maffiával is jóban kell lenni” koncepció jól illik ahhoz a tényhez, hogy az alvilági kaszinótulajdonosoktól a játékgép üzemeltetőkön át egészen a Galambos-Goldmann Lajos által irányított titkos cionista félkatonai szervezettől a bankrablóig és ki mindenki tartozik ezen imposztor párt alkotói köréhez.(Az imposztor úgy tesz, mintha másvalaki lenne, külsőleg olyan, mint a célpontja, de belül egészen más). Csalók és szélhámosok. Kellett ez a mesterségesen létrehozott párt az igazi jobboldal ellen, értéktelen, műveletlen, igazi tudás nélküli, sőt még bűncselekményeket is elkövető irányítóival együtt.

Bővebben...
 

A Jobbik közel jár a 110 százalékhoz

E-mail Nyomtatás


Egyelőre úgy néz ki, hogy a választásokon a szavazók 110 százaléka fog a Jobbikra szavazni. Ezt mondta az a tótnevű elnöksrác, aki a saját képviselőjelöltjét mianevézi. Ezért aztán nem is érdemes rájuk szavazni, mert mondjuk, ha 10 százalék mégse szavazna oda, akkor is minden levi’s sapkás honatya abban a szebb jövőben élne, ahol a azokkal a főellenség cigányokkal együtt lehetne hitelcsalni, meg transzvesztitákat ölelgetni Amerikában, meg a középostoba feleséget minden nap be lehetne küldeni a TV2-be, hogy végre lásson egy rendes méretű férfit. A Pachmann Péter is jobban járna a szebb jövőben, mert tényleg őszintén lesajnálhatná az összes szóvivőt. Kis butus, kérsz kólát? Még én se tudom, de egyszer jobbikos leszek és akkor olyan jól leszek a maffiózókkal, mint Fásy Ádám a Bunyóspityuval.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség