Publicisztika

Az aggteleki barnamedve védelmében

E-mail Nyomtatás

A hír bizonyára sokak előtt ismert: mintegy két héttel ezelőtt az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) természetvédelmi őrei barnamedve-nyomokat találtak a szigorú védelem alatt álló területen. A medvenyomok tüzetesebb vizsgálata után kiderült, hogy két példány, egy anyaállat és bocsa vetődött Aggtelek térségébe. A média természetesen rögvest felkapta a hírt és szokás szerint a dolog veszélyességéről beszélt. Az egész történetet félelemkeltő köntösbe öltöztette, melynek eredményeképpen megtudhattuk, hogy milyen hatalmas veszély alakult ki a térségben, mert a hozzánk érkezett medve valamilyen vérszomjas, emberéletre ácsingózó fenevad. Aki ráadásul nem is egyedül érkezett, hanem magával hozta idén született bocsát is.
Bővebben...
 

István nyitott sírja mellett

E-mail Nyomtatás

Boldog a nép, amelynek ezeréves nemzeti ünnepe van, hiszen ez egyben ezeréves múltat, ezeréves tapasztalatot, ezer év együtt átélt és felhalmozott történelmi bölcsességét is jelent, amely olyan vulkánkitörésekben testesült meg, mint Balassi, Zrínyi, Katona, Madách, Petőfi, Ady, Szabó Dezső vagy Móricz. Mit nem adnának a körülöttünk ricsajgó kis operett  nemzetek a maguk egy-két évtizedes állami múltjukkal (Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Ukrajna), vagy az alig másfél száz éves európai középhatalmak (Németország, Olaszország, Norvégia), ha megtehetnék, hogy egy, a Krisztus utáni 1038. esztendőhöz fűződő eseményre emlékezhessenek, mint folyamatos állami létük kiemelt dátumára.
Bővebben...
 

Homérosz újra meghalt

E-mail Nyomtatás

Szolzsenyicin halálára
Halálhíre rég nem tapasztalt megrendülést okozott az öt kontinens valódi értelmiségének világában. Augusztus 4-e hajnalán körbefutotta a világot a hír, és a megdöbbenés kiváltotta kozmikus csendet hatalmas hangzavar követte: nem volt olyan olvasója, fordítója, kiadója, kollegája, nem volt olyan tanár, tudós, művész, nem volt olyan öreg és nem volt olyan fiatal, aki ne érezte volna emberi kötelességének a nagy halott méltatását, a veszteség súlyának hangoztatását.
Bővebben...
 

"Szájon váglak, te szemétláda!'

E-mail Nyomtatás


Kormányellenes tüntetőkre támadt a Fidesz mohácsi polgármestere

Sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy egy önmagát jobboldaliként feltüntető ügyvéd, Helmeczy László is megtalálható a Hír Tv két riporterének lejáratását célzó akció szervezői között. Ám a legmegdöbbentőbb tény az, hogy a Fidesz-szimpatizánsként számontartott  televízió hiteltelenítése érdekében szervezkedő Helmeczy korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés fideszes elnöke volt, és már akkor is szoros, baráti kapcsolatokat ápolt a szervezett bűnözéssel ezer szálon összefonódott szabolcsi szocialistákkal.

Bővebben...
 

Külföldit nem látni, a magyar vendég kevés

E-mail Nyomtatás

Üresedő strandok a Velencei-tónál
Fél évszázada a Velencei-tó még egy túlnyomó részben náddal borított vízfelület volt. Az elmocsarasodó mederben még a nyílt vízfoltok alját is vastag iszapréteg borította, a tó egész területén buján tenyészett a békalencse, a hínár, valamint a különféle moszatok és algák. Amikor a 60-as évek közepén egy gyermektábor lakójaként két hétig nyaraltam Gárdonyban, a strand csupán egy néhányszor tíz méteres szabad vízfelület volt a nádasok között, a már akkor is üdülőterületként számon tartott Velencei-tó pedig nyaralóhely helyett inkább ingoványra emlékeztetett.
Bővebben...
 

Jud Süss, turul, vörös csillag

E-mail Nyomtatás

La Rochefoucauld híres, bár apró maxima-kötetében találtam ezt a mondatot: "Az igazság nem tesz annyi jót a világgal, amennyi bajt okoz a látszata."  A XVII. századi francia herceg puritán egyszerűségű üzenetét kőbe vésve ajánlom kitenni a magyar és az EU-s jogszolgáltató hatóságok - (ezek voltak egykoron a bíróságok) - falára. Szép új világunk ugyanis allergiásan túl érzékeny mindenre, amit jogszerűtlennek vél, és mert újabban a jogtalanság így vagy úgy, de valahogy mindig közeli rokonságban áll a szélsőségekkel, a terrorizmussal, határozott eltaposását tartja szükségesnek.
Bővebben...
 

Egy kokit a Kökiért Leisztingernek

E-mail Nyomtatás

Botrányos körülmények között folytatódik Kőbánya-Kispesten, a 3-as metró végállomásánál a Köki Center, szórakoztató- és bevásárlóközpont építése. (A Kökin dolgozó kiskereskedők elleni brutális fellépésről, túlnyomó többségük kétes törvényességű elkergetéséről június 19-ei számában már beszámolt a Magyar Fórum.) A homályos tulajdonosi hátterű offshore cégeket képviselő R-Co Zrt. által kezdeményezett beruházás elnyerte ugyan a kormánypárti többségű kispesti önkormányzat és a BKV támogatását, de szinte egyöntetű ellenállást váltott ki a környéken élő több ezer emberből.
Bővebben...
 

Ellenzéki mamelukok?

E-mail Nyomtatás
Számos esetben tapasztalhattuk, szóvá is tettük, hogy a jogállam kijátszásának egyik eszköze az, amihez a jogállamiság lassan (véletlenül? véletlenül! lassan) őrlő malmai lassúságukkal maximális segítséget nyújtanak, a társadalom mégoly jogtalan, ám gyors lépésekkel, intézkedésekkel való kész tények elé állítása. Mindaz, amit aztán már bajos (lesz) viszszacsinálni. Ha például valahova teljesen törvénytelenül, jogtalanul, hivatalos engedély nélkül  építenek valamit - legyen az lakópark vagy bevásárlóközpont, lásd legutóbb a kőbánya-kispesti metróállomás felüljáróján bejáratott  üzletek tulajdonosait ért  jogsértő bánásmódot -, akkor, ha ez elég ripsz-ropsz történik, melyik bíróság fog úgy ítélni, hogy tessék lerombolni, mert törvénysértő módon létesült?
Bővebben...
 

Hannah Arendtről Debrecen ürügyén

E-mail Nyomtatás

A legkisebb mértékben sem lepett meg, nem háborított fel, nem kiáltottam skandalumot akkor, amikor elém került a hír: kizártak három MSZP-tagot, jelesen  a párt Ésszerűség és Felelősség Platformjának Hajdú-Bihar megyei vezetőit. Sőt, vallom, hogy ez a kizárás olyan magától értetődő volt, mint az, hogy tavaszi szél vizet áraszt. Ugyan már, milyen pártkarrierre számíthatnak azok a romantikus, naiv, debreceni lelkek, akik az MSZP berkein belül az ésszerűség és a felelősség témakörében kutakodnak és tesznek fel tapintatlan kérdéseket? Örülhetnek, hogy megúszták szimpla kizárással, és nem megkövezés lett az osztályrészük. (Na persze nem az ideológiailag vállalhatatlan recski, hanem Carrarából importált EU-s kövekkel.)
Bővebben...
 

Papp versus Mikola

E-mail Nyomtatás

Lemondott minden viselt hivatali tisztségéről Papp Lajos,  a legendás szívsebész, sőt nyugdíjaztatását kérte. Így tiltakozott az egészségügyi kormányzat újabb emberéleteket veszélyeztető, a pécsi szívsebészeti klinikát ellehetetlenítő intézkedése ellen.
Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség