Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. április 28, vasárnap, Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

Publicisztika

Két zalaegerszegi ’56-os „apróság”

E-mail Nyomtatás

Több ezer éves történelmünkben csupán két olyan esztendő, esemény van, amelyek jelölésére két számjegy elegendő: ’48 és ’56. Az utóbbinak mi – elmenőben levők – még megélői voltunk. Fiatalon, forrófejűén, sokszor a következményekre nem gondolva. Az utóbbit példázza az alábbi két történet.

Bővebben...
 

Büszkeségeink által napról-napra erősödik nemzeti önazonosságunk

E-mail Nyomtatás

A hungarikum törvény alapja a társadalmi bázis, az alulról szerveződő kezdeményezés

A „hungarikum” a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely a magyarságra jellemző, kiemelésre méltó értékeket jelöli. Ezen értékek közül három mutatkozott be a Kölcsey Kör 45. alkalommal megrendezett konferenciáján a Polgárok Házában. A résztvevők közelebbről is megismerhették a Magyar Védőnői Szolgálatot, a palackozott fröccsöt és a Kürt adatmentést, mint szellemi terméket.

Bővebben...
 

Európa elpogányosodik

E-mail Nyomtatás

Dr. Békefy Lajos–Dr. Birkás Antal: Napjaink dilemmái – Protestáns válaszok – Szociáletikai kézikönyv mindenkinek

Mit jelent a protestáns szociáletika? Mi a házasság lényege a Biblia szerint? Javasolnám-e legközelebbi hozzátartozóimnak a mesterséges megtermékenyítés módszerét? Szívesen igénybe vennék-e betegségem gyógyulásához őssejtkezelést? Mit nevezünk keresztyén kommunikációnak? Miben áll a klímamigrációban érintettek felelőssége? Miért hamis a morál és a gazdaság szembeállítása? Mi volt a reformátorok nézete a jogos háborúról? Milyen szerepük lehet a világvallásoknak a 21. században? – ezekre és még több száz kérdésre ad választ ez a kötet, amely olyan helyzetben próbál eligazodást kínálni, amikor a keresztyén-keresztény ember nem hallgathat.

Bővebben...
 

Zsille Gábor: Magyar menet

E-mail Nyomtatás

Már hagyomány, hogy november 11-én, Lengyelország függetlenségének nemzeti ünnepén magyar csoport is jelen van Krakkóban, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szervezésében. Köztudomású, hogy ez a 2009 tavaszán alakult civil szervezet szívügyének érzi a történelmi lengyel–magyar barátság ápolását. Ezért, hogy Csizmadia László és munkatársai most is megszervezték a háromnapos krakkói utazást. Autóbuszokkal több mint kétszázötven embert sikerült mozgósítaniuk, és jómagam is velük tartottam. Nem először. Ismét nagy élmény volt részt venni az ünnepi felvonuláson, amely a királyi vártól, a Waweltől a Szent Flórián kapu előtti grünwaldi emlékműig tartott. Magyar zászlók alatt, a Kossuth-nótát énekelve mentünk a sokaságban, az utca két oldalán álló helyiek éljenzése, tapsolása mellett.

Bővebben...
 

József vagy Jóska?

E-mail Nyomtatás

Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Tisza István, Horthy Miklós. Számunkra egyértelmű, hogy egy kalapba sorolandó személyek, de egy valami mégis éles határt húz közéjük: ki hogyan vélekedett a száz esztendővel ezelőtt, 1916. november 21-én elhunyt Ferenc Józsefről. Talán, ha száz év távlatából megkérdezhetnénk őket erről, akkor minden bizonnyal ismét egyetértenének e téren is, de korunk közvéleményét a mai napig megosztja az egykori császár megítélése.

Bővebben...
 

Továbbra is a szülőföldön való boldogulást segítenék

E-mail Nyomtatás

Diaszpórastratégia és a külhoni magyar családi vállalkozások éve

A Kárpátalján élő 150 ezer magyar közül eddig 130 ezernek van magyar útlevele, és nagy az igény eziránt a többség részéről is, ugyanakkor a terület kiürülése és az esetleges vízummentesség között nincs összefüggés – válaszolta Dr. Grezsa István a Magyar Fórum kérdésére a november 8-ai budapesti sajtóbeszélgetésen.

Bővebben...
 

Szabad-e még szabadon választanunk?

E-mail Nyomtatás

Nehéz, egyre nehezebb helyzetben vannak a balliberális ellenzék politikusai, mert el kell hitetniük a választóikkal, hogy 2018-ban le tudják váltani a gyűlölt Orbán-rezsimet, a diktátornak kinevezett miniszterelnök kormányát. Pedig a közvélemény-kutató intézetek rendre ennek ellenkezőjét, a kormánypártok erősödését és az ellenzékiek gyengülését regisztrálják. Márpedig túl nagyot nem tévednek, már csak saját presztízsük érdekében sem, az ellenzékhez közelebb állók sem dolgozhatnak akármekkora hibahatárral. Ezért aztán először a népszavazás érvénytelenségébe kapaszkodtak az Orbán-gyűlölők, mint vízbehaló a szalmaszálba, csendes többségről, majd új többségről szóló propagandába kezdtek. Miközben ők is jól tudják, hogy a népszavazástól távol maradottak jelentős része nem az ő bojkott felhívásuknak engedelmeskedett, mert ez a választársra jogosultaknak az a 30-40%-a, amely soha nem megy el szavazni (döntő többségükben ugyanazok), akár népszavazásról, akár parlamenti vagy önkormányzati választásokról van szó. Talán túlságosan jól sikerült őket a pártállamban beprogramozni: „Csúnya, huncut dolog a politika, te ne foglakoz vele, majd mi megoldjuk!” Bár föltehetőleg olyan idők jönnek, amelyben egyetlen politikailag passzív állampolgár sem lehet elégedett így előállt helyzetével: „eszi, nem eszi, nem kap mást”.

Bővebben...
 

1956 és Monor

E-mail Nyomtatás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára szerencsére szép számmal jelennek meg a különféle kiadványok, helytörténeti visszaemlékezések, amelyek a forradalomhoz kapcsolódó események helyi sajátosságait igyekeznek feltárni. Túl azon, hogy komoly hiányérzetünk lehet, hiszen ezen összegzéseknek már a rendszerváltás után illett volna napvilágra kerülniük, azért mégiscsak jobb későn, mint soha. Az egyik legfrissebb kiadvány a közelmúltban jelent meg Monoron „Szilánkok és legendák” címmel, amely nem csupán átfogó és igényes munka, de az is növeli értékét, hogy mindvégig utal az országos történésekre is, így a helyi események is érthetőbbé, áttekinthetőbbé válnak.

Bővebben...
 

Természeti értékőrzés

E-mail Nyomtatás

Magyarország egy összetett intézkedési rendszer keretében kívánja támogatni a biológiai sokféleség védelmét. A terv kiemelt része az állapotfelmérés és helyzetértékelés: természeti kincseink gazdasági-társadalmi értékének meghatározása. A program révén arra törekszünk, hogy a természeti tőkénk megőrzését szolgáló eszközrendszer fejlesztésével és új modellek kidolgozásával célt érjünk. Mindezt a szakmai és döntéshozói csoportok bevonásával és a társadalmi szereplők szemléletformálásával.

Bővebben...
 

Magyarország mint tényező

E-mail Nyomtatás

Lapunk megjelenésének hetében Orbán Viktor miniszterelnök London vendége, méghozzá az új angol miniszterelnök asszony, Theresa May meghívására, aki tárgyalni hívta őt a szigetországba. Theresa May még csak kevés ideje van hivatalában, így a magyar miniszterelnök a legelső vendégeinek egyike. Emiatt ennek a meghívásnak komoly jelentősége van, egyben pedig hazánk jelentős felértékelődését, szerepének átértékelődését is mutatja. A változás, amely igazán örömmel tölthet el bennünket, nem véletlen és nem csupán az európai politika átrendeződésének velejárója, hanem hazánk önálló véleményének, egyedi és sikeres útjának elismerése is.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség